Danas pomen za 45 poginulih srpskih boraca na Žepi

04.06.2021. 08:49
0
IZVOR: SRNA

U Žepi će danas biti služen parastos kod spomen-obilježja sa imenima 45 srpskih boraca mučki ubijenih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u zasjedi pripadnika tzv. Armije BiH.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske se 4. juna 1992. godine kretala prema brdu Zlovrh, bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu vojnicima Jugoslovenske narodne armije koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na toj koti.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

Iz Boračke organizacije opštine Pale su naveli da je to jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u minulom ratu.

U saopštenju se navodi da će prevoz sa Pala biti organizovan za sve koji žele da prisustvuju obilježavanju ovog događaja u 8.15 časova ispred spomen-sobe Koran-Pale.

U 11.00 časova planirano je služenje parastosa kod spomen-obilježja Žepa, kada je planirano i polaganje vijenaca i paljenja svijeća.

Programom obilježavanja, osim parastosa i polaganja vijenaca, predviđeno je i obraćanje republičkih, gradskih i opštinskih zvaničnika.

Ovaj događaj obilježava se kao jedan od najtragičnijih u istoriji opštine Pale, a na paljanskom šetalištu Promenada postoji Ulica 4. juni, u čast 45 vojnika koji su stradali za Republiku Srpsku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    21h 48m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    11h 1m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    10h 32m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    10h 55m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    6h 48m
    0