Danas presuda za zločine nad Srbima u Kalinoviku

17.05.2023. 08:27
0
IZVOR: srna.rs

Prvostepena presuda nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, biće izrečena danas pred Sudom BiH.

Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin rekao je Srni da će ročište na kojem će biti izrečena presuda početi u 11.45 časova.

Izricanje presude jednom je odgođeno.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Suđenje Ramizu Drekoviću trajalo je četiri godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Svjedok na suđenju Buljubašiću i ostalima ispričao kako je napadnuto srpsko selo Svjedok na suđenju Buljubašiću i ostalima ispričao kako je napadnuto srpsko selo
Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske
Danas nastavak suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj ulici Danas nastavak suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj ulici
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 2m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 25m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 58m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 55m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 46m
    0