Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

04.12.2022. 09:31
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram i njeno zavještanje Bogu.

Marija je u skladu sa zavjetom roditelja Joakima i Ane - da će ako dobiju porod, dijete dati u hram - dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

Na vratima hrama dočekao ih je prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo u hram i postavio je na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji dio, nazvan Svetinja nad svetinjama. Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

Marija je u hramu ostala devet godina. Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu djecu.

Tako su, prema predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da djevojka ostane djevica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je živjela u Josifovoj kući kao što je živjela u hramu, tako da je ona bila prva monahinja - ona koja je život zavještala Bogu.

Vavedenje je i slava manastira Hilandara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počeo Vaskršnji post Počeo Vaskršnji post
Danas Jovanjdan Danas Jovanjdan
Danas Sveti arhiđakon Stefan Danas Sveti arhiđakon Stefan
Najčitanije
 • Pronađena opojna droga i oružje u Istočnom Novom Sarajevu
  9h 21m
  5
 • Požar u Istočnom Starom Gradu (FOTO)
  4h 19m
  0
 • Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
  10h 44m
  2
 • Prasići opet poskupjeli
  15h 46m
  0
 • U toku sanacija klizišta u Potkrajevima, saobraćaj jednom trakom
  14h 30m
  1