Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“

19.04.2024. 17:16
0
IZVOR: katera.news

U Srednjoškolskom centru Pale danas je održana priredba "Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava"  na kojoj je istaknuto da kroz istoriju srpski narod nikada nije bio pošteđen stradanja.

Priredba je održana u okviru manifestacije Dani sjećanja, a program su osmislili članovi dramsko - recitatorske sekcije sa profesorima srpskog jezika i književnosti Dijanom Granić i Draganom Gutalj.

Član dramsko-recitatorske sekcije u Srednjoškolskom centru Pale Petar Lizdek, kao narator, publici je približio sve nedaće koje je glavni junak "Knjige o Milutinu" prošao u balkanskim ratovima izgubivši oca i dva brata, a kasnije u Prvom svjetskom ratu i sina.

Aktiv nastavnika srpskog jezika i književnosti u okviru ove manifestacije raspisao je konkurs za najbolju prezentaciju i najbolji literarni rad na temu „Jugoslovenstvo - ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“. 

Za najbolju prezentaciju proglašena je prezentacija Helene Pržu koja je osvojila knjigu i novčanu nagradu u iznosu od 60 KM.

- Što se tiče literaliterarnim radovima, komisija je imala težak zadatak, te je odlučila da nagradi šest radova koji su ušli u uži izbor – naveli su iz ove škole.

Četvrto mjesto podijelile su Helena Pržulj, Anđela Radović i Marija Veselinović koje su nagrađene knjigom. Treće mjesto pripalo je Anji Pekić koja je nagrađena knjigom i novčanom nagradom u iznosu od 30 KM. Drugo mjesto osvojio je Aleksandar Klačar koji je nagrađen knjigom i novčanom nagradom u iznosu od 50 KM, dok je pobjednik literarnog konkursa Marija Lučić koja je osvojila knjigu i novčanu nagradu od 60 KM.

- Literarne radove ocjenjivala je petočlana komisija u sastavu: Dragana Gutalj, Dijana Granić, Sandra Pekić, Slavica Petrović, profesori srpskog jezika i književnosti i profesor istorije Anica Gutalj. Prezentacije je ocjenjivala takođe petočlana komisija u sljedećem sastavu: Dragana Gutalj, Dijana Granić, Jelena Parađina, profesori srpskog jezika i književnosti, Slavica Elek, profesor informatike i Anica Gutalj, profesor istorije – dodali su iz ove škole.

Pored brojnih gostiju u publici su bili i učenici i nastavnici iz osnovnih škola „Srbija“,  „Pale“ i „Mokro“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lice iz Pala prijavljeno policiji jer nije isporučilo rezanu građu Lice iz Pala prijavljeno policiji jer nije isporučilo rezanu građu
Dramsko-recitatorska sekcija SŠC „Pale“ na manifestaciji „Ćirilična baština“ Dramsko-recitatorska sekcija SŠC „Pale“ na manifestaciji „Ćirilična baština“
„Kineski most“ u petak u Palama „Kineski most“ u petak u Palama
Najčitanije
 • Uhapšen zbog krađe telefona u Dečanskoj ulici
  13h 14m
  3
 • Prijeti li kamenolom u Kijevu da blokira put ka Hercegovini?
  4h 14m
  0
 • Osuđen na 12 godina za ubistvo u Sokocu
  8h 39m
  1
 • Lice iz Pala prijavljeno policiji jer nije isporučilo rezanu građu
  13h 5m
  0
 • Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
  13h 57m
  0