Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“

19.04.2024. 17:16
0
IZVOR: katera.news

U Srednjoškolskom centru Pale danas je održana priredba "Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava"  na kojoj je istaknuto da kroz istoriju srpski narod nikada nije bio pošteđen stradanja.

Priredba je održana u okviru manifestacije Dani sjećanja, a program su osmislili članovi dramsko - recitatorske sekcije sa profesorima srpskog jezika i književnosti Dijanom Granić i Draganom Gutalj.

Član dramsko-recitatorske sekcije u Srednjoškolskom centru Pale Petar Lizdek, kao narator, publici je približio sve nedaće koje je glavni junak "Knjige o Milutinu" prošao u balkanskim ratovima izgubivši oca i dva brata, a kasnije u Prvom svjetskom ratu i sina.

Aktiv nastavnika srpskog jezika i književnosti u okviru ove manifestacije raspisao je konkurs za najbolju prezentaciju i najbolji literarni rad na temu „Jugoslovenstvo - ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“. 

Za najbolju prezentaciju proglašena je prezentacija Helene Pržu koja je osvojila knjigu i novčanu nagradu u iznosu od 60 KM.

- Što se tiče literaliterarnim radovima, komisija je imala težak zadatak, te je odlučila da nagradi šest radova koji su ušli u uži izbor – naveli su iz ove škole.

Četvrto mjesto podijelile su Helena Pržulj, Anđela Radović i Marija Veselinović koje su nagrađene knjigom. Treće mjesto pripalo je Anji Pekić koja je nagrađena knjigom i novčanom nagradom u iznosu od 30 KM. Drugo mjesto osvojio je Aleksandar Klačar koji je nagrađen knjigom i novčanom nagradom u iznosu od 50 KM, dok je pobjednik literarnog konkursa Marija Lučić koja je osvojila knjigu i novčanu nagradu od 60 KM.

- Literarne radove ocjenjivala je petočlana komisija u sastavu: Dragana Gutalj, Dijana Granić, Sandra Pekić, Slavica Petrović, profesori srpskog jezika i književnosti i profesor istorije Anica Gutalj. Prezentacije je ocjenjivala takođe petočlana komisija u sljedećem sastavu: Dragana Gutalj, Dijana Granić, Jelena Parađina, profesori srpskog jezika i književnosti, Slavica Elek, profesor informatike i Anica Gutalj, profesor istorije – dodali su iz ove škole.

Pored brojnih gostiju u publici su bili i učenici i nastavnici iz osnovnih škola „Srbija“,  „Pale“ i „Mokro“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 29m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 13m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 58m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 57m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    6h 3m
    0