Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“

19.04.2024. 17:16
0
ИЗВОР: katera.news

У Средњошколском центру Пале данас је одржана приредба "Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава"  на којој је истакнуто да кроз историју српски народ никада није био поштеђен страдања.

Приредба је одржана у оквиру манифестације Дани сјећања, а програм су осмислили чланови драмско - рецитаторске секције са професорима српског језика и књижевности Дијаном Гранић и Драганом Гутаљ.

Члан драмско-рецитаторске секције у Средњошколском центру Пале Петар Лиздек, као наратор, публици је приближио све недаће које је главни јунак "Књиге о Милутину" прошао у балканским ратовима изгубивши оца и два брата, а касније у Првом свјетском рату и сина.

Актив наставника српског језика и књижевности у оквиру ове манифестације расписао је конкурс за најбољу презентацију и најбољи литерарни рад на тему „Југословенство - идеја која је Србе коштала милионских жртава“. 

За најбољу презентацију проглашена је презентација Хелене Пржу која је освојила књигу и новчану награду у износу од 60 КМ.

- Што се тиче литералитерарним радовима, комисија је имала тежак задатак, те је одлучила да награди шест радова који су ушли у ужи избор – навели су из ове школе.

Четврто мјесто подијелиле су Хелена Пржуљ, Анђела Радовић и Марија Веселиновић које су награђене књигом. Треће мјесто припало је Ањи Пекић која је награђена књигом и новчаном наградом у износу од 30 КМ. Друго мјесто освојио је Александар Клачар који је награђен књигом и новчаном наградом у износу од 50 КМ, док је побједник литерарног конкурса Марија Лучић која је освојила књигу и новчану награду од 60 КМ.

- Литерарне радове оцјењивала је петочлана комисија у саставу: Драгана Гутаљ, Дијана Гранић, Сандра Пекић, Славица Петровић, професори српског језика и књижевности и професор историје Аница Гутаљ. Презентације је оцјењивала такође петочлана комисија у сљедећем саставу: Драгана Гутаљ, Дијана Гранић, Јелена Парађина, професори српског језика и књижевности, Славица Елек, професор информатике и Аница Гутаљ, професор историје – додали су из ове школе.

Поред бројних гостију у публици су били и ученици и наставници из основних школа „Србија“,  „Пале“ и „Мокро“.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 20m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 27m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  12h 9m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  6h 47m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 19m
  0