Dara Sekulić je pjesnik vječnosti, poeta ljubavi i tuge

15.04.2021. 11:37
0
IZVOR: SRNA

Velika srpska pjesnikinja Dara Sekulić svojim književnim djelom već se upisala u knjigu vječnosti, a kao poeta ljubavi i tuge, borbe i opstanka nastaviće da živi kroz živu pjesničku riječ, riječ koja se ne zaboravlja i traje vječno, rečeno je danas na komemoraciji Dari Sekulić u Istočnom Sarajevu.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Trifković Kulašinac, opraštajući se od Dare Sekulić, istakla je da takvi pjesnici teško mogu doći ponovo.

- Jednim dijelom, zato što se Dara svojim književnim djelom već upisala u knjigu vječnosti a, s druge strane, dolaze neke nove generacije – ni više tako pitome, ni više tako predane, ni više tako usredsređene na ono čime se bave - dodala je Kulašinac.

Ona je rekla da je Dara Sekulić bila veliki prijatelj i neumorni saradnik Matične biblioteke i njenih čitalaca.

- Nevesela putovanja naše pjesnikinje od Kordunskog Ljeskovca, pa do izgnanstva iz Sarajeva, bila su i pelinom natopljena i suzom posoljena. Umjesto komadom pogače, ona je u te suze umakala svoju dušu... - navela je Kulašinac.

Direktor "Forum teatra" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić, dugogodišnji prijatelj i saradnik Sekulićeve, rekao je Srni da je ova velika srpska pjesnikinja posebno voljela tradicionalnu maninifestaciju Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, i da se svaki put neizmjerno radovala dječijim radovima i stihovima koje je pažljivo iščitavala i ocjenjivala.

- Skupa smo razmišljali kom pjesniku ćemo da posvetimo naredni 20. Festival dječije poezije koga ona, nažalost, nije dočekala. A za taj jubilarni festival, pjesnik se sam izabrao, to će svakako biti vječna Dara Sekulić i njena nezaboravna poezija - poručio je Mitrić.

Telegram saučešća porodici Dare Sekulić, koja je preminula prije dva dana u 91. godini, uputio je književnik i prevodilac Stevan Tontić sa suprugom Snežanom.

Komemoraciji, koja je počela intoniranjem vokalno-instrumentalne kompozicije aranžirane prema stihovima Darine pjesme "I ja imam Sarajevo svoje", prisustvovali su poštovaoci njenog djela i prijatelji pokojne pjesnikinje, a među njima u ime porodice snaja Jasminka Požek.

Komemoracija povodom smrti srpske pjesnikinje Dare Sekulić održana je danas u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Stihove iz najpoznatijih Darinih pjesama govorio je glumac "Forum teatra" Ilija Mimić.

Prisutni su bili u prilici da se upisivanjem u Knjigu žalosti oproste od Dare Sekulić, a to će u narednom periodu moći da učine i posjetioci Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Dara Sekulić biće sahranjena danas u 13.00 časova na sarajevskom pravoslavnom groblju Sveti Marko.

Dara Sekulić rođena je 1930. godine u selu Kordunski Ljeskovac. Do svoje 10. godine živjela je u rodnoj kući koja je spaljena 1942. godine.

Nakon pogibije roditelja boravila je po dječijim domovima i đačkim internatima.
Gimnaziju je pohađala u selu Rujevac na Baniji, te Italiji, Splitu, Karlovcu, Zagrebu i Sisku, a Višu školu za socijalne radnike završila je u Sarajevu, gdje je živjela od 1953. godine.

Vrijeme posljednjeg rata provela je sa troje unučadi u izbjeglištvu, a u svoj stan u Sarajevu vratila se 2002. godine.

Prema sopstvenoj evidenciji, napisala je 28 knjiga poezije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Kulturnom centru Istočno Sarajevo Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Kulturnom centru Istočno S...
U toku humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru Grgić (FOTO) U toku humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru Grgić (FOTO)
Naši sugrađani istračali Ostroški polumaraton Naši sugrađani istračali Ostroški polumaraton
Najčitanije
  • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
    18h 10m
    12
  • Pomjera se starosna dob za prijevremenu penziju u Srpskoj
    21h 14m
    0
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    12h 54m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    12h 7m
    0
  • Šta treba da znate o dozvoljenom minusu u banci?
    22h 58m
    0