Darko Mrdić: Harmonika – ljubav na prvi pogled

08.10.2019. 08:56
1

Kažu da je harmonika posebna ljubav za nekog ko se opredijeli da svoj životni vijek provede uz taj muzički instrument i uz njegovu pomoć zaradi svoju „koru hljeba“. Otprilike je tako, iako još vrlo mlad, svoju muzičku karijeru započeo naš sugrađanin, dvadesettrogodišnji Darko Mrdić iz Mokrog kod Pala.

Darko već nekoliko godina javno nastupa, u saradnji sa lokalnim muzičkim bendovima, na svadbama i veseljima, ali i eminentnim festivalima harmonike, a sve je počelo kroz privatne časove harmonike kod čuvenog profesora Vladimira Jakića.

-Prvi kontakt sa harmonikom, koja je ostala kao uspomena na majčino školovanje, sam imao još kao dijete. Završila je u mojim i bratovim rukama, ne kao instrument, nego kao neka velika igračka. Od te uspomene ostala je samo priča, jer smo je polomili i niko tada nije vjerovao da bi jedan od nas dvojice mogao da se bavi muzikom - kaže Mrdić za Kateru.

Slika

Mrdić dodaje da se deset godina kasnije upisao na folklor, ugledao harmoniku i na probe lokalnog društva dolazio više zbog harmonike, nego zbog igranja.

-Pošto sam zakasnio da se na vrijeme upišem u muzičku školu, odlučio sam da krenem na privatne časove harmonike kod profesora Vladimira Jakića u Palama i od tada harmonika postaje dio mene - kaže Mrdić.

Mrdić ističe da je prvi javni nastup, uz ogromnu tremu, imao na koncertu folklora, tada već kao član njihovog orkestra.

-Moram priznati da tremu imam i danas kada sviram neke koncerte ili manje nastupe, jer je odgovornost, bar u mojim očima dosta velika. Trudima se da bez obzira kome sviram i gdje, sviram najbolje što mogu, jer mislim da to publika prepoznaje - kaže Mrdić.

Prema njegovim riječima, u svim poslovima postoje uzori, a među svoje najveće uzore ubraja maestre na harmonici poput Ljubiše Pavkovića, Vlade Panovića, Jovice Petkovića i Tomice Miljića.

-Oni su na mene ostavili najveći utisak, a Narodni orkestar RTS-a slušam odavno i stilski mi najviše odgovara taj pravac. Ne volim agresivno sviranje, kojeg je danas sve više. Trudim se svirati onako kako su svirali stari majstori i gajiti njihov stil - kaže Mrdić.

Kako kaže, posla iz godine u godinu sve više ima. Njegova preokupacija trenutno su ono što najbolje prolazi kod naroda poput narodnih veselja, svadbi i drugih prilika, gdje najčešće goste zabavljaju muzički bendovi.

-Trenutno nisam vezan samo za jedan muzički sastav, ali to ne znači da sviram sa bilo kim. Kod nas trenutno postoje dvije ili tri grupe sa kojima uspješno sarađujem. Imam želju da osnujem svoj orkestar, ali to je u ovom trenutku teško ostvarivo, uglavnom zbog finansija - ističe Mrdić.

Mrdić kaže da najčešće svira narodnu muziku, jer to ljudi na našim prostorima najviše i vole.

-Danas muzičko tržište zahtijeva i novokomponovanu muziku, koju moramo svirati ako mislimo biti u tom poslu dovoljno dugo. Trudim se koliko mogu, nekad, moram priznati, i mimo volje učiti neke pjesme, koje traju godinu i manje dana, ali me raduje to što se na kraju sve završi dobrom, starom, narodnom pjesmom - kaže nam Darko.

Prema njegovim riječima, zaraditi novac kroz muziku i sviranje nije lako i dodaje da lak posao sigurno nigdje ne postoji.

Pored pomenutih muzičkih nastupa, koji su mu svakodnevnica, posebno u danima vikenda kada su nastupi na svadbama i veseljima najčešći, Darko je svoj talenat pokazao publici i na nekoliko muzičkih festivala harmonike.

-Na Ilidžanskom festivalu narodne muzike sam u protekle dvije godine dva puta osvojio drugo mjesto, dok sam na tuzlanskom festivalu „Sevdalinko harmonikom opjevana“ osvojio treću nagradu. Taj festival se ove godine prvi put organizovao kao internacionalni festival, gdje sam nastupio u konkurenciji od oko 40 harmonikaša, među kojima je bilo prvih harmonika Srbije i BiH, pa čak i prva harmonika svijeta - ističe Mrdić.

Slika

Kaže da se čovjek muzički obrazuje dok je živ i da tu definitivno ne postoji kraj, te da on svoje usavršavanje na polju narodne muzike i sviranja harmonike svakako planira nastaviti.

-Tekuća godina za mene je bila najuspješnija do sada. Ovu godinu, pored rezultata i nagrada, pamtiću dok sam živ, jer sam dobio vrhunski instrument o kojem sam sanjao. Nastavljam dalje da se trudim i sanjam, jer samo tako se može doći do cilja - kaže Mrdić za Kateru.

Njegov najveći san za budućnost jeste da jednog dana postane prva harmonika Bosne i Hercegovine, te se nada da nije daleko od tog cilja, bar po dosadašnjim rezultatima. Takođe, ima u planu da snimi sopstveno kolo.



Autor: Miljan Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Biljana 08.10.2019. 23:20

    💞
Povezane vijesti
Novi uspjeh Đorđa Perića - virtuoza na harmonici Novi uspjeh Đorđa Perića - virtuoza na harmonici
Đorđe Perić ponovo među pet najboljih harmonikaša na svijetu Đorđe Perić ponovo među pet najboljih harmonikaša na svijetu
Đorđe Perić osvojio zlato u Americi i svoju 110 nagradu Đorđe Perić osvojio zlato u Americi i svoju 110 nagradu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    7h 6m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    20h 48m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    20h 16m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    19h 7m
    0
  • Mladić izboden nožem u parku!
    23h 10m
    0