Dejanu Hršum pokreće muzika

20.09.2019. 09:39
0
IZVOR: Srna

Magistar solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejana Hršum ističe da ta vrsta pjevanja predstavlja usmjeravanje i usavršavanje glasa za operu i predlaže svima koji imaju talenta da se muzički obrazuju.

-Glas sam školovala za operu, koja je rijetko zanimanje, ali se nisam usmjerila na to. Više sam koncertni izvođač. U BiH je veoma teška situacija kada je riječ o operi i zato je najbolje ići u inostranstvo. Da biste se bavili operskim pjevanjem morate se samo tome posvetiti jer je opera veoma teško i zahtjevno muzičko-scensko djelo-, kaže Hršumova za Srnu.

Ona navodi da je upisala teoretski odsjek u Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevu, a nakon toga Muzičku akademiju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu jer je željela da bude u odsjeku za solo pjevanje, posveti se muzici i usavrši glas.

-Master studije sam završila u klasi profesorke Sanje Ostić, nekadašnjeg soliste u Sarajevskoj operi, to mi je mnogo značilo. Kao student učestvovala sam na svim značajnim koncertima Muzičke akademije i bila učesnik tamičenja za solo pjevanje u Crnoj Gori i Beogradu, gdje sam osvajala nagrade-, napominje Hršumova.

Dejana Hršum trenutno radi u Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevi kao profesor solo pjevanja, a bavi se i koncertnim izvođenjem. Počela je saradnju sa magistrom harmonike Danijelom Gazdić na Muzičkoj akademiji, gdje osnivaju "Duo lagrimas" - spoj glasa i harmonike.

-Glas kao najsavršeniji muzički instrument i harmonika, koja svojim zvučnim i tehničkim mogućnostima dočarava vokalnost u izvođenju, daju nam prepoznatljiv stil interpretacije-, ističe Hršumova i napominje da ima dobru saradnju i sa Paljankom Majom Žužom, profesorkom klavira.

Prošle godine, Dejana je bila učesnik festival pop muzike pod nazivom "Slavijanski bazar" u Bjelorusiji, gdje je predstavljala BiH. Kao polufinalista ima priliku ponovo da učestvuje.

Osim koncertnog izvođenja, Dejana je i član benda "Starbridž" - imaju četiri autorske pjesme i spot na engleskom jeziku, koji još nije objavljen /dok bude izabrana produkcijska kuća/, kao i objavljene obrade pjesama sa pratećim video-zapisima.

Bend kombinuje različite žanrove, a prepoznatljiv je po progresivnom i rok metalu, te nastupa po BiH i mnogim festivalima. "Starbridž" očekuju još dvije obrade pjesama koje treba izdati kako bi se grupa više približila publici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Koje pjesme najviše ometaju vozače u saobraćaju? Koje pjesme najviše ometaju vozače u saobraćaju?
Nova pjesma "Bitlsa" na putu ka broju jedan Nova pjesma "Bitlsa" na putu ka broju jedan
Muzika je univerzalni jezik kojim govore učenici i profesori Srednje muzičke škole Muzika je univerzalni jezik kojim govore učenici i profesori Srednje muzičke škole
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 37m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 47m
    0