Muzika je univerzalni jezik kojim govore učenici i profesori Srednje muzičke škole

27.10.2022. 12:27
0
IZVOR: katera.news

Svijet muzike je čaroban, a ako je muzika životni poziv, magija nikada ne prestaje.

Muzika je univerzalni jezik kojim pišu, slikaju i govore učenici i profesori Srednje muzičke škole u Istočnoj Ilidži.

Dobrodošli u čarobni svijet muzike, otpočela je razgovor za portal „Katera“ Branka Kovačević, direktor JU Srednjoškolskog centra '' Istočna Ilidža''.

- Srednja muzička škola, odnosno struka kultura i umjetnost je, od školske 1996/1997. godine, jedna je od četiri struke u ovom srednjoškolskom centru. U školi postoje dva smjera: muzički saradnik-teoretičar i muzički izvođač sa odsjecima: solo pjevanje, klavir, harmonika, gitara, violina i flauta – rekla je ona.

Naša sagovornica objašnjava da Srednja muzička škola godišnje upisuje jedno odjeljenje u kojem su kombinovana dva smjera/zanimanja: muzički saradnik- teoretičar i muzički izvođač, te da odjeljenje prvog razreda godišnje upiše desetak učenika.

- Budući da je naša škola jedina srednja muzička škola u regiji i šire, u nju se upisuju i učenici iz drugih opština i gradova Republike Srpske i Kantona Sarajevo – dodala je ona.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Prema njenim riječima, ova škola, i pored toga što je jedina srednja muzička škola u regiji i šire, radi u otežanim uslovima rada.

- Sa najviše teškoća nastava se izvodi u muzičkoj školi koja zahtjeva i posebne uslove rada, veći broj manjih učionica, kabineta, u kojima se izvodi individualna nastava, koncertnu dvoranu koju zamjenjuje školski amfiteatar, koji je usljed ratnih i poratnih dejstava, oštećen i zahtjeva renoviranje. Škola nije opremljena nastavnim sredstvima, muzičkim  instrumentima, pa je potrebna nabavka klavira, harmonike i flaute – objašnjava Kovačevićeva.

Naša škola je, nastavlja ona, godinama rasla i izrasla u respektabilnu instituciju i stoga našim učenicima i profesorima, prvenstveno, treba obezbijediti optimalne uslove rada.

- Oni zaslužuju uslove kakvi postoje u drugim školama i gradovima u Republici Srpskoj, BiH, regionu i šire – rekla je Kovačevićeva, napominjući da škola, uz podršku gradske i opštinskih uprava i nevladinih organizacija, aplicira na razne projekte, s ciljem rješavanja poteškoća sa kojima se susreću u odvijanju nastavnog procesa.

Kako ističe naša sagovornica, jedan od najznačajnijih događaja za ovu školu, svakako je kupovina novog klavira.

-  Novi klavir je škola prvi put kupila vlastitim finansijskim sredstvima uz finansijsku podršku opštine Istočna Ilidže. Radujemo se što je rukovodstvo ove opštine prepoznalo rad, trud i talenat profesora i učenika naše škole koji, pored značajnih učeničkih postignuća na mnogobrojnim takmičenjima, kreiraju i realizuju  najkvalitetnije programe na gradskim javnim nastupima, koncertima i manifestacijama – navela je ona.

Kovačevićeva je svim zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima poručila da su im vrata ove škole širom otvorena.

- Dođite, pitajte, poslušajte – poručila je ona.

Razgovor smo nastavili sa Svjetlanom Maksimović, profesoricom klavira u ovoj školi.

Maksimovićeva je rekla da devet učenika pohađa Odsjek klavira, te da se časovi klavira odvijaju individualno, jedan profesor ima čas sa jednim učenikom.

- Učenici ovog smjera, svakako, imaju i opšte predmete, kao i one koji su usko vezani za glavni predmet – klavir, a to su čitanje sa lista, kamerna muzika i korepeticija, kao i teoretske predmete na kojima uče o solfeđu, harmoniji, muzičkim oblicima, istoriji muzike i umjetnosti – pojasnila je ona.

Slika

Foto: Katera

Maksimovićeva dodaje da učenici na Smjeru klavira, po planu i programu, moraju svirati kompoziciju iz baroka, cikličnu kompoziciju, više etida i komade, i to je obavezni dio nastave.

- Učenici dobijaju ocjene na indvidualnoj nastavi i na javnom izvođenju, odnosno internim časovima koji su obavezni. Svake godine, učenici naše škole, sviraju na Novogodišnjim i godišnjim koncertima i to su uvijek jako posjećene manifestacije. Takođe, organizujemo i smotre na kojima učenici pokazuju svoju tehničku spretnost – rekla je ona.

Posebno želim da istaknem, dodaje naša sagovornica, uspjehe koji naši učenici ostvaruju na međunarodnim, republičkim i državnim takmičenjima iz klavira.

-  Učestvovali smo i na obaranju Ginosovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira u Sarajevu 2017. godine. Ono što je posebno važno istaći je da na takmičenjima učenici ostvaru izvanredne rezultate, s obzirom na otežane uslove rada. U Istočnom Sarajevu ne postoji adekvatna sala u kojoj bi učenici naše škole mogli održavati koncerte i to je jedan od naših najvećih problema - navela je ona.

Moram dodati da, nastavlja, postoji izvanredna saradnja sa Osnovnom muzičkom školom u Istočnom Novom Sarajevu i Muzičkom akademijom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Naša saradnja se ogleda u zajedničkim aktivnostima, uzajamnim posjetama i zajedničkim koncertima. Jedna takva saradnja se nedavno realizovala, a u goste nam je dolazio Bartolomej Stanković, profesor sa Katedre za klavir Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je, na vrlo zanimljiv način govorio o muzici. Bio je to kao mali muzički vremeplov, a učenici su bili oduševljeni. Naredno gostuće predavanje održaće profesor Maja Žuža – izjavila je Maksimovićeva.

Slika

Klavir pianino/Foto: Katera

Ona je istakla da razgovor ne može završiti dok se ne zahvali rukovodstvu opštine Istočna Ilidža na podršci u kupovini novog pianina.

Katarina Knežević, učenica trećeg razreda Gimnazije i Muzičke škole, Odsjek klavir, istakla je da je nakon završene osnovne, srednja muzička škola bila sljedeći korak u njenom obrazovanju.

- Otac svira gitaru, a ja sam u zvuke klavira zaljubila još kao djevojčica - rekla je ona.

Slika

Foto: Katera

Kako ističe, o nastavku školovanja još uvijek ne razmišlja, pa ni sama ne zna šta će biti njen životni poziv.

- Uživam u školskim danima, njegujem divan odnos sa profesorima koji nastoje da nam, u ponekad nemogućim uslovima, prenesu sve svoje znanje - zaključila je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    13h 48m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    14h 32m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    18h 37m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    18h 41m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    4h 8m
    0