Muzika je univerzalni jezik kojim govore učenici i profesori Srednje muzičke škole

27.10.2022. 12:27
0
IZVOR: katera.news

Svijet muzike je čaroban, a ako je muzika životni poziv, magija nikada ne prestaje.

Muzika je univerzalni jezik kojim pišu, slikaju i govore učenici i profesori Srednje muzičke škole u Istočnoj Ilidži.

Dobrodošli u čarobni svijet muzike, otpočela je razgovor za portal „Katera“ Branka Kovačević, direktor JU Srednjoškolskog centra '' Istočna Ilidža''.

- Srednja muzička škola, odnosno struka kultura i umjetnost je, od školske 1996/1997. godine, jedna je od četiri struke u ovom srednjoškolskom centru. U školi postoje dva smjera: muzički saradnik-teoretičar i muzički izvođač sa odsjecima: solo pjevanje, klavir, harmonika, gitara, violina i flauta – rekla je ona.

Naša sagovornica objašnjava da Srednja muzička škola godišnje upisuje jedno odjeljenje u kojem su kombinovana dva smjera/zanimanja: muzički saradnik- teoretičar i muzički izvođač, te da odjeljenje prvog razreda godišnje upiše desetak učenika.

- Budući da je naša škola jedina srednja muzička škola u regiji i šire, u nju se upisuju i učenici iz drugih opština i gradova Republike Srpske i Kantona Sarajevo – dodala je ona.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Prema njenim riječima, ova škola, i pored toga što je jedina srednja muzička škola u regiji i šire, radi u otežanim uslovima rada.

- Sa najviše teškoća nastava se izvodi u muzičkoj školi koja zahtjeva i posebne uslove rada, veći broj manjih učionica, kabineta, u kojima se izvodi individualna nastava, koncertnu dvoranu koju zamjenjuje školski amfiteatar, koji je usljed ratnih i poratnih dejstava, oštećen i zahtjeva renoviranje. Škola nije opremljena nastavnim sredstvima, muzičkim  instrumentima, pa je potrebna nabavka klavira, harmonike i flaute – objašnjava Kovačevićeva.

Naša škola je, nastavlja ona, godinama rasla i izrasla u respektabilnu instituciju i stoga našim učenicima i profesorima, prvenstveno, treba obezbijediti optimalne uslove rada.

- Oni zaslužuju uslove kakvi postoje u drugim školama i gradovima u Republici Srpskoj, BiH, regionu i šire – rekla je Kovačevićeva, napominjući da škola, uz podršku gradske i opštinskih uprava i nevladinih organizacija, aplicira na razne projekte, s ciljem rješavanja poteškoća sa kojima se susreću u odvijanju nastavnog procesa.

Kako ističe naša sagovornica, jedan od najznačajnijih događaja za ovu školu, svakako je kupovina novog klavira.

-  Novi klavir je škola prvi put kupila vlastitim finansijskim sredstvima uz finansijsku podršku opštine Istočna Ilidže. Radujemo se što je rukovodstvo ove opštine prepoznalo rad, trud i talenat profesora i učenika naše škole koji, pored značajnih učeničkih postignuća na mnogobrojnim takmičenjima, kreiraju i realizuju  najkvalitetnije programe na gradskim javnim nastupima, koncertima i manifestacijama – navela je ona.

Kovačevićeva je svim zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima poručila da su im vrata ove škole širom otvorena.

- Dođite, pitajte, poslušajte – poručila je ona.

Razgovor smo nastavili sa Svjetlanom Maksimović, profesoricom klavira u ovoj školi.

Maksimovićeva je rekla da devet učenika pohađa Odsjek klavira, te da se časovi klavira odvijaju individualno, jedan profesor ima čas sa jednim učenikom.

- Učenici ovog smjera, svakako, imaju i opšte predmete, kao i one koji su usko vezani za glavni predmet – klavir, a to su čitanje sa lista, kamerna muzika i korepeticija, kao i teoretske predmete na kojima uče o solfeđu, harmoniji, muzičkim oblicima, istoriji muzike i umjetnosti – pojasnila je ona.

Slika

Foto: Katera

Maksimovićeva dodaje da učenici na Smjeru klavira, po planu i programu, moraju svirati kompoziciju iz baroka, cikličnu kompoziciju, više etida i komade, i to je obavezni dio nastave.

- Učenici dobijaju ocjene na indvidualnoj nastavi i na javnom izvođenju, odnosno internim časovima koji su obavezni. Svake godine, učenici naše škole, sviraju na Novogodišnjim i godišnjim koncertima i to su uvijek jako posjećene manifestacije. Takođe, organizujemo i smotre na kojima učenici pokazuju svoju tehničku spretnost – rekla je ona.

Posebno želim da istaknem, dodaje naša sagovornica, uspjehe koji naši učenici ostvaruju na međunarodnim, republičkim i državnim takmičenjima iz klavira.

-  Učestvovali smo i na obaranju Ginosovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira u Sarajevu 2017. godine. Ono što je posebno važno istaći je da na takmičenjima učenici ostvaru izvanredne rezultate, s obzirom na otežane uslove rada. U Istočnom Sarajevu ne postoji adekvatna sala u kojoj bi učenici naše škole mogli održavati koncerte i to je jedan od naših najvećih problema - navela je ona.

Moram dodati da, nastavlja, postoji izvanredna saradnja sa Osnovnom muzičkom školom u Istočnom Novom Sarajevu i Muzičkom akademijom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Naša saradnja se ogleda u zajedničkim aktivnostima, uzajamnim posjetama i zajedničkim koncertima. Jedna takva saradnja se nedavno realizovala, a u goste nam je dolazio Bartolomej Stanković, profesor sa Katedre za klavir Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je, na vrlo zanimljiv način govorio o muzici. Bio je to kao mali muzički vremeplov, a učenici su bili oduševljeni. Naredno gostuće predavanje održaće profesor Maja Žuža – izjavila je Maksimovićeva.

Slika

Klavir pianino/Foto: Katera

Ona je istakla da razgovor ne može završiti dok se ne zahvali rukovodstvu opštine Istočna Ilidža na podršci u kupovini novog pianina.

Katarina Knežević, učenica trećeg razreda Gimnazije i Muzičke škole, Odsjek klavir, istakla je da je nakon završene osnovne, srednja muzička škola bila sljedeći korak u njenom obrazovanju.

- Otac svira gitaru, a ja sam u zvuke klavira zaljubila još kao djevojčica - rekla je ona.

Slika

Foto: Katera

Kako ističe, o nastavku školovanja još uvijek ne razmišlja, pa ni sama ne zna šta će biti njen životni poziv.

- Uživam u školskim danima, njegujem divan odnos sa profesorima koji nastoje da nam, u ponekad nemogućim uslovima, prenesu sve svoje znanje - zaključila je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge
Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža
Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 19m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 18m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 54m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 15m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 58m
    9