Demobilisani borci VRS i njihova majka dobili novu kuću

05.08.2019. 23:21
0
IZVOR: srpskainfo.com

Porodica Marković iz sela Mrtvica kod Lopara dobila je kuću koju su zajedničkim sredstvima izgradili opštinska uprava i Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Dragica Marković (77), sa sinovima Dragomirom, Jeftom i Goranom, nezaposlenim demobilisanim borcima VRS, živjela je u trošnoj kući izgrađenoj od ćerpića, koju je sa pokojnim suprugom Gavrom izgradila prije više od pet decenija.

Porodica sa troje djece, koja se izdržavala radom na nadnicu, jedva je sastavljala kraj s krajem, pa se u kuću nije ni ulagalo. Danas je ona potpuno neuslovna za život.

“Krov prokišnjava, stolarija propala, vode u kući nema. Ljeti se i nekako može, a zimi nikako. Hvala dobrim ljudima, svima koji su nam pomogli da izgradimo novu kuću. Da je još opremimo i uselimo, pa mogu i da ‘mrem”, kaže iskreno ova starica.

Novom domu raduje se i Dragičin sin Goran (46).

“Otac i nas trojica smo bili borci. Cijeli rat smo proveli u rovovima. Brat Dragoslav nagrađen je Zlatnom medaljom za hrabrost. Ali, nažalost, niko zaposlen nije, tako da sami nismo mogli kućicu ni popraviti, a kamoli graditi novu. Preko ljeta idemo u nadnicu, najviše na građevinu, a zimi preživljavamo zahvaljujući rodbini i komšijama”, kaže Goran.

Dodaje da će njegovoj majci i braći sada život biti mnogo lakši.

“Imaćemo vodu i kupatilo. Nećemo strahovati da li će nam nakon svake kiše i snijega krov pasti na glavu. Zimi smo se smrzavali, jer se kuća ne može ugrijati. Obećali su nam i pomoć u unutrašnjem uređenju pa, ako Bog da, uselićemo se do kraja jeseni”, kaže Goran.

Slika

Za gradnju kuće Markovićima utrošeno je 18.000 KM, od čega je iz budžeta ove majevičke opštine izdvojeno 10.000 KM, a 5.000 KM iz Kabineta predsjednika Srpske.

Izaslanik predsjednika Miladin Dragičević istakao je da se nadležne republičke institucije istrajati u zbrinjavanju pripadnika boračkih kategorija.

“Obezbijedićemo u narednih mjesec dana i materijal za unutrašnje uređenje kuće Markovića”, najavio je Dragičević.

Izgradnju kuće Markovićima pokrenula je Boračka organizacija iz Lopara. Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić poklonio je Markovićima šporet i istakao izgradnju kuće ovoj porodici kao pozitivan primer.

“Ne smijemo dozvoliti da ljudi žive u ovakvim (ne)uslovima. Moramo se bolje organizovati, identifikovati probleme i rješavati ih”, rekao je Savčić.

On je podsjetio da se u Srpskoj radi na utvđivanju broja korisnika, koji u skladu sa Zakonom o boračko-invalidskoj zaštiti i Zakonom o socijalnom stanovanju imaju pravo na stambeno zbrinjavanje.

Naglasio je da će prioritet sigurno imati porodice poginulih, ratni vojni invalidi do četvrte kategorije i demobilisani borci.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić istakao je da se iz budžeta opštine Lopare godišnje za zbrinjavanje boračkih kategorije izdvaja oko 60.000 KM.

Na području opštine Lopare žive 242 porodice poginulih boraca i oko 700 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

“Najveći problem ovoj populacije je zaposlenje. Mi ćemo u konkretnom slučaju omogućiti braći Marković da nađu zaposlenje u skladu sa njihovim obrazovanjem u nekom od preduzeća koja uspješno rade, poput „Termala”, „Elektroopreme” i drugih”, rekao je Savić.

Desetak porodica nezbrinuto

Rado Savić, načelnik Lopara, podsjetio je da je na ovom području još stambeno nezbrinuto desetak porodica iz reda boračke populacije.

 

Iako opština Lopare, sa budžetom manjim od šest miliona maraka, spada u red nerazvijenih opština ne zaboravlja one koji su stvarali Republiku Srpsku, zaključio je Savić, najavljujući još veće angažovanje lokalne zajednice na rješavanju problema boračkih kategorija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica Dragojević uselila u topli dom (FOTO) Porodica Dragojević uselila u topli dom (FOTO)
CIK: Izlaznost na izbore 50 odsto CIK: Izlaznost na izbore 50 odsto
Osnovica boračkog dodatka da bude pet KM Osnovica boračkog dodatka da bude pet KM
Najčitanije
 • Udario djevojku, izletio go iz kuće pa propao u podrum i poginuo
  7h 47m
  0
 • Tradicionalna moba kosača kod Vaskovića (VIDEO)
  10h 24m
  0
 • Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
  10h 35m
  0
 • Uhapšen pomagač teroriste Fatona Hajrizija
  13h 26m
  0
 • Danas Sveti Prokopije
  13h 30m
  0