Dijalog Beograda i Prištine: Do sada bez ijednog rješenja koje odgovara Srbima

25.09.2019. 14:21
0
IZVOR: Srna

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić rekao je, povodom dijaloga Beograda i Prištine, da do sada nije čuo nijedno rješenje koje bi zadovoljilo srpsku stranu, ističući da je dalji dijalog svakako važan.

– Više puta smo odbijali loše ponude i imali pritisak na Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića – rekao je Đurić.

Đurić je ocijenio da je učinjen preokret kada je riječ o položaju Srbije.

– Došlo je do sprečavanja članstva u Unesku i Interpolu. Danas i oni, koji su najviše podržavali nezavisnost, smatraju da je kompromis ipak važan – rekao je Đurić.

On je podsjetio da je zaključak susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel u Njujorku taj da Merkelova želi da se dijalog bude nastavljen, što je veoma značajno i u interesu Srbije.

Đurić je dodao da je siguran da se u Njujorku, gdje se održava Generalna skupština UN, govori i o pokrajinskim izborima na Kosovu i Metohiji koji će biti održani 6. oktobra.

– Tu je značajno da svi oni koji se osjećaju dijelom države Srbije uzmu učešće i podrže Srpsku listu, jer je to garant očuvanja Srba u našoj južnoj pokrajini. Ono što smo uspjeli da sve Srbe koji nešto u političkom smislu znače na Kosmetu okupimo pod jedan srpski, državni barjak. Srpska lista je državni projekat – rekao je Đurić.

On je rekao da je važno da Srpska lista osvoji deset mandata, jer Albancima na Kosovu to ne bi odgovaralo.

– Bez Srba nema nove pokrajinske vlade. Oni moraju da imaju glas makar jednog srpskog poslanika. Bez dogovora sa Srbima nema daljeg djelovanja. Ne smijemo da dozvolimo da Albanci formiraju vlast bez Srba – rekao je Đurić, navodeći da je važno da Srbi na Kosmetu na pokrajinskim izborima pokažu jedinstvo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bačena eksplozivna naprava na srpski lokal u Ranilugu Bačena eksplozivna naprava na srpski lokal u Ranilugu
Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu
Vraćena spomen-ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini Vraćena spomen-ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    7h 45m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    23h 15m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    22h 29m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    22h 46m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    10h 16m
    0