Djela ruskog pisca Nikolaja Svečina uskoro na srpskom jeziku

28.11.2022. 14:40
0
IZVOR: srna.rs

Poznati ruski pisac Nikolaj Svečin najavio je danas u Istočnom Sarajevu da će uskoro svjetlost dana ugledati njegove knjige na srpskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće "Informatika".

On je u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo naveo da je to dogovoreno prilikom njegove nedavne posjete Beogradu.

Za današnji susret sa čitaocima u Istočnom Sarajevu Svečin kaže da je izuzetno neobičan jer oni nisu imali priliku da čitaju njegova djela, budući da nijedno nije prevedeno na srpski jezik.

Navodeći da je mnogo čitao i slušao o bliskosti Srba i Rusa, Svečin je istakao da je došao u Republiku Srpsku kako bi se u to uvjerio i stekao lična saznanja.

- Posebno je interesantno da budem u Sarajevu, gdje je počeo Prvi svjetski rat, a s kojim je u bliskoj vezi i Drugi svjetski rat, tako da je cijela istorija 20. vijeka u vezi sa ovim mjestom - izjavio je Svečin novinarima.

On kaže da je do sada imao više od 300 susreta sa čitaocima u Rusiji, ali i van njenih granica, uključujući predstavljanja u Pragu, Beču i Budimpešti.

Tokom "Susreta sa piscima" predstavio se i Željko Pržulj, stvaralac iz Ističnog Sarajeva, koji je govorio o svojim istorijskim romanima "Ruka anđela" - djelu koje iz pozicije Srbina zapadno od Drine govori o Prvom svjetskom ratu, te "Sami na svijetu" - skupu autentičnih svjedočenja sarajevskih Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1990. do 1996. godine.

U konkurenciji 24 naslova iz isto toliko zemalja Sjeverne i Južne Amerike, Evrope i Azije roman "Sami na svijetu" proglašen je najboljom knjigom u 2020. godini autora van ruskog govornog područja, koja se svake godine bira u organizaciji biblioteke "Vladimir Majakovski" iz Sankt Peterburga.

"Susret sa piscima" organizovan je u okviru Međunarodnog obrazovnog foruma "Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture".

Međunarodni obrazovni forum "Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture" organizovali su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i partnerski univerziteti iz Ruske Federacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika Dejan Taušan drugi, Ivona Kaurin treća na Regionalnom takmičenju iz srpskog jezika
Promocija knjige Mirka Šošića „Život u ratu (doktori u ratu)“ u Istočnom Novom Sarajevu Promocija knjige Mirka Šošića „Život u ratu (doktori u ratu)“ u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    11h 21m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    11h 3m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    11h 57m
    4
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    8h 52m
    0
  • Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
    12h 34m
    1