Đogo: Međureligijsko vijeće nema perspektive, ako ne vrši svoju funkciju

04.02.2023. 14:18
5
IZVOR: srna.rs

Međureligijsko vijeće BiH nema ni smisla ni perspektive ako ne može da vrši svoju funkciju, a to je rad na međureligijskoj komunikaciji i uvažavanju, rekao je Srni profesor na Bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči protojerej-stavrofor Darko Đogo.

Đogo ističe da je funkcija Međureligijskog vijeća BiH da radi na poštovanju prava svakoga da, bez vrijeđanja drugih, slobodno ispovjeda svoju vjeru iskazujući poštovanje i poznavanje drugih.

On ukazuje da je odluka Njegovog visokogpreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma da prekine članstvo u Međureligijskom vijeću BiH samo logična posljedica propusta ovog vijeća da zaustavi lavinu srbofobije koja se u posljednje vrijeme sručila iz krugova bliskih Islamskoj zajednici u BiH.

- Od neprimjerenog izražavanja reis-ul-uleme o Svetosavlju, preko incidenta sa imamom Amirom Mahićem, zajedno sa političkim deklaracijama i istorijskim falsifikatima iz Kantona Sarajevo, svaki dan gledamo jednu agresivnu kampanju otvorenog neprijateljstva prema srpskom identitetu i našim institucijama - smatra Đogo.

Osvrćući se na ocjenu muftije sarajevskog Nedžada Grabusa da je oslovljavanje muslimana muhamedancima uvreda svih vjernika, Đogo je upitao o kakvom "elementarnom uvažavanju" i "poštovanju drugih" može da se govori ako u "državi" skoro tri decenije nakon rata čitav jedan narod nije u stanju da umjesto "RS" kaže Republika Srpska.

Đogo ističe da se trudio da u javnim nastupima tituliše sve muslimanske vjerske vođe na način koji bi bio adekvatan etikeciji koju primjenjuje Islamska zajednica u BiH, a po pravilu bi u federalnim medijima pogriješili njegovo ime i titulu.

- U najboljem slučaju bi dobio oslovljavanje sa `gospodine Đogo`. Poštovanje je dvosmjeran proces pa upućujem kolege iz vjerskih institucija i ljude iz medijskih kuća da konačno nauče da poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu, naša osjećanja i dostojanstvo, ako žele da im bude uzvraćeno, kao što je do sada uvijek bio slučaj - dodao je Đogo.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom vijeću BiH zbog ćutanja ovog tijela na teška kriminalna djela koja su se dogodila u posljednje vrijeme u BiH prema srpskom narodu.

Mitropolit Hrizostom je obavijestio je juče članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne "ozdravi".

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Soko 04.02.2023. 16:51
  A, Bogte tvoj, ovaj svemu poklopac...
 • Generic placeholder image
  Građanin 04.02.2023. 15:54
  Svakako da treba istupiti iz Međureligijskog vijeća, takođe treba zahtijevati uvažavanje našeg identiteta. Na žalost nije ovo nikakva slučajnost, evidentno je da se različitim istupima podgrijava nacionalna netrpeljivost, važno je da toga nema sa srpske strane.
 • Generic placeholder image
  Leo 04.02.2023. 15:32
  A gdje je brat hrvat da štiti brata srbina u Hristu,pošto upravo ovaj "uvrjedjeni" srbin jedini se oglašava a pravoslavna crkva u ekumenizmu do guše...Sad bi narod trebalo da nasjedne na ove jadikovke Rajka Jevica koji glumi mitropolita,pa da se lati topova,a da onda on sa Bajazitom nastavi lopovisati...Da li je iko čuo da se Sinod SPC oglasio..valjda je ovo veća briga vrha Crkve nego ovakvih ...djogata..kao ova dvojica..Zato,u pamet se narode i pustite ih nek sa Bajazitom brane srpstvo...Naravno ovo jeste za osudu,ali imaju institucije...i nacini nadmudrivanja...ali valja se taliti sa imamiima..Sa druge strane niko od srbendi i političkih i vjerskih briznika nije osudio slučaj na Ilidzi ili ovo svakodnevno bockanje naroda po Kosovu...U pamet se ...
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 04.02.2023. 15:14
  Bilo je krajnje vrijeme da se reaguje (i u ume SPC) na javne uvrede prema Srbima naročito u Sarajevu. Dovoljno je prošetati da uočite bezbroj otvorenih ili prikrivenih znakova mržnje, potenciranih i putem javnih medija i društvenih mreža. Komentari o istupanju iz MRV pokazuju da je to bilo neminovno i zato iskazujem punu podršku tom činu Mitropolita Hrizostoma.
 • Generic placeholder image
  Čekamo 04.02.2023. 14:41
  Nažalost, i sveštenstvo SPC se rijetko oglašava, a izbjegavati medijsko, javno oglašavanje, publikovanje istine o SPC, snimanje emisija i sl., je zapravo izbjegavanje pastirskih obaveza. Crkvene besjede su za vjernike, ali i nevjernici treba da čuju glas sveštenstva i monaštva, pod uslovom da to nisu video-snimci poput onih vladike Grigorija.
Povezane vijesti
Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO) Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
Danas Pavlovdan Danas Pavlovdan
Danas Petrovdan Danas Petrovdan
Najčitanije
 • Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva potresnom porukom oprostili se od mladog kolege
  21h 12m
  0
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  9h 41m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  16h 12m
  6
 • Mostarka ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju
  20h 27m
  0
 • Putniče namjerniče, ako prolaziš kroz Ulm svrati na srpsko vojničko groblje
  10h 43m
  1