Ђого: Међурелигијско вијеће нема перспективе, ако не врши своју функцију

04.02.2023. 14:18
5
ИЗВОР: srna.rs

Међурелигијско вијеће БиХ нема ни смисла ни перспективе ако не може да врши своју функцију, а то је рад на међурелигијској комуникацији и уважавању, рекао је Срни професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

Ђого истиче да је функција Међурелигијског вијећа БиХ да ради на поштовању права свакога да, без вријеђања других, слободно исповједа своју вјеру исказујући поштовање и познавање других.

Он указује да је одлука Његовог високогпреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома да прекине чланство у Међурелигијском вијећу БиХ само логична посљедица пропуста овог вијећа да заустави лавину србофобије која се у посљедње вријеме сручила из кругова блиских Исламској заједници у БиХ.

- Од непримјереног изражавања реис-ул-улеме о Светосављу, преко инцидента са имамом Амиром Махићем, заједно са политичким декларацијама и историјским фалсификатима из Кантона Сарајево, сваки дан гледамо једну агресивну кампању отвореног непријатељства према српском идентитету и нашим институцијама - сматра Ђого.

Осврћући се на оцјену муфтије сарајевског Неџада Грабуса да је ословљавање муслимана мухамеданцима увреда свих вјерника, Ђого је упитао о каквом "елементарном уважавању" и "поштовању других" може да се говори ако у "држави" скоро три деценије након рата читав један народ није у стању да умјесто "РС" каже Република Српска.

Ђого истиче да се трудио да у јавним наступима титулише све муслиманске вјерске вође на начин који би био адекватан етикецији коју примјењује Исламска заједница у БиХ, а по правилу би у федералним медијима погријешили његово име и титулу.

- У најбољем случају би добио ословљавање са `господине Ђого`. Поштовање је двосмјеран процес па упућујем колеге из вјерских институција и људе из медијских кућа да коначно науче да поштују Српску православну цркву, наша осјећања и достојанство, ако желе да им буде узвраћено, као што је до сада увијек био случај - додао је Ђого.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом прекинуо је чланство у Међурелигијском вијећу БиХ због ћутања овог тијела на тешка криминална дјела која су се догодила у посљедње вријеме у БиХ према српском народу.

Митрополит Хризостом је обавијестио је јуче чланове Скупштине Међурелигијског вијећа у БиХ да са 31. јануаром прекида чланство у постојању и раду Вијећа све док Вијеће не "оздрави".

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Soko 04.02.2023. 16:51
    A, Bogte tvoj, ovaj svemu poklopac...
  • Generic placeholder image
    Građanin 04.02.2023. 15:54
    Svakako da treba istupiti iz Međureligijskog vijeća, takođe treba zahtijevati uvažavanje našeg identiteta. Na žalost nije ovo nikakva slučajnost, evidentno je da se različitim istupima podgrijava nacionalna netrpeljivost, važno je da toga nema sa srpske strane.
  • Generic placeholder image
    Leo 04.02.2023. 15:32
    A gdje je brat hrvat da štiti brata srbina u Hristu,pošto upravo ovaj "uvrjedjeni" srbin jedini se oglašava a pravoslavna crkva u ekumenizmu do guše...Sad bi narod trebalo da nasjedne na ove jadikovke Rajka Jevica koji glumi mitropolita,pa da se lati topova,a da onda on sa Bajazitom nastavi lopovisati...Da li je iko čuo da se Sinod SPC oglasio..valjda je ovo veća briga vrha Crkve nego ovakvih ...djogata..kao ova dvojica..Zato,u pamet se narode i pustite ih nek sa Bajazitom brane srpstvo...Naravno ovo jeste za osudu,ali imaju institucije...i nacini nadmudrivanja...ali valja se taliti sa imamiima..Sa druge strane niko od srbendi i političkih i vjerskih briznika nije osudio slučaj na Ilidzi ili ovo svakodnevno bockanje naroda po Kosovu...U pamet se ...
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 04.02.2023. 15:14
    Било је крајње вријеме да се реагује (и у уме СПЦ) на јавне увреде према Србима нарочито у Сарајеву. Довољно је прошетати да уочите безброј отворених или прикривених знакова мржње, потенцираних и путем јавних медија и друштвених мрежа. Коментари о иступању из МРВ показују да је то било неминовно и зато исказујем пуну подршку том чину Митрополита Хризостома.
  • Generic placeholder image
    Чекамо 04.02.2023. 14:41
    Нажалост, и свештенство СПЦ се ријетко оглашава, а избјегавати медијско, јавно оглашавање, публиковање истине о СПЦ, снимање емисија и сл., је заправо избјегавање пастирских обавеза. Црквене бесједе су за вјернике, али и невјерници треба да чују глас свештенства и монаштва, под условом да то нису видео-снимци попут оних владике Григорија.
Повезане вијести
Данас Благовијести Данас Благовијести
Сутра Благовијести Сутра Благовијести
Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 29m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 2m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 43m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    20h 54m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 38m
    13