Do nedjelje prijave za plivanje za Časni krst u Palama

11.01.2024. 10:35
0
IZVOR: srna.rs

Za prvo bogojavljensko plivanje za Časni krst u Palama prijavljeno je 60 plivača, a prijave traju do nedjelje, 14. januara, saopšteno je iz Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Zainteresovani za plivanje na rijeci Prači u Mjesnoj zajednici Podgrab - naselje Nikolići, se mogu prijaviti pozivom na broj telefona 065/233-285 na ime Miloš Kovač, od kojeg mogu dobiti i više informacija.

U saopštenju je navedeno da je nedavno za ovo plivanje dobijen i blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Na Bogojavljenje, 19. januara, u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu Sveta liturgija počeće u 9.00 časova, dok je veliko osveštanje vode planirano za 10.00 časova.

Od 11.00 časova predviđena je registracija prijavljenih učesnika kod ribarskog doma "Nikolići", a od 12.00 časova počinje osveštanje i spuštanje Časnog krsta u vodu, te plivanje za Časni krst i obred pogružavanja.

Za sve učesnike biće priređen ručak i prigodni pokloni, a za prisutne kuvano vino i čaj.

Generalni pokrovitelj i organizator plivanja je Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, a pomoć su pružili Pravoslavno humanitarno udruženje "Sveti Sava", opština Pale, grad Istočno Sarajevo, Udruženja sportskoh ribolovaca "Bistrica", kao i sveštenstvo iz Crkvene opštine Pale.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje - praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    22h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 58m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    21h 2m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    17h 55m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    11h 46m
    0