Do sada su registrovane ukupno 132 osobe oboljele od HIV/AIDS-a

01.12.2019. 12:46
0
IZVOR: Srna

U Republici Srpskoj registrovane su ukupno 132 osobe od HIV/AIDS-a, a od 1. decembra prošle godine prijavljeno je deset novooboljelih, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od deset novih slučajeva, kako navode iz Instituta, pet je HIV seropozitivnih osoba, a kod pet je dijagnostifikovan AIDS. Riječ je o osam muškaraca i dvije žene, a način prenosa infekcije kod pet novooboljelih je heteroseksualni, a kod preostalih pet homoseksualni/biseksualni.

- Posmatrajući uzrast, najveći broj je registrovan u dobi 30-39 godina, a prema polnoj strukturi 80 odsto HIV seropozitivnih osoba su muškog pola, 19 odsto ženskog, dok je jedan registrovani nepoznatog polnog statusa - objasnili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci antiretrovirusnom terapijom /ART/ liječi se 60 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.

Iz Instituta navode da su u toku prošle godine registrovana četiri smrtna slučaja od AIDS-a. Do sada su u Republici Srpskoj od posljedica AIDS-a umrle 24 oboljele osobe.

Specijalista socijalne medicine u ovom Institutu Stela Stojisavljević rekla je Srni da se HIV može smatrati hroničnom bolešću ako se pravovremeno uspostavi dijagnoza i pristupi liječenju.

- Nažalost, veliki broj pacijenata u Republici Srpskoj se veoma kasno javlja na testiranje, pa se samim tim dijagnoza postavlja u poodmakloj fazi bolesti - istakla je Stojisavljevićeva.

Ona je napomenula da još ne postoji lijek koji bi u potpunosti odstranio HIV iz organizma, ali da postoji antiretrovirusna terapija /ART/ kojom se on drži pod kontrolom, te se tako ljudima sa HIV-om produžava i poboljšava kvalitet življenja.

- Zbog stigme i deskriminacije prema oboljelim od HIV-a, veliki problem predstavlja izostanak podrške koju ugroženima i bolesnima pružaju rodbina, prijatelji i socijalna okolina, kao i gubitak radnog odnosa, što znatno može uticati na kvalitet zdravlja i života lica koja žive sa HIV-om - navela je Stojisavljevićeva.

Ona je pojasnila da okolina iskazuje empatiju i pruža podršku bolesniku koji oboli od bolesti koja nije stigmatizovana, kao što su dijabetes ili kancer, a da takav vid podrške potpuno izostaje u slučaju osoba koje žive sa HIV-om, što dodatno povećava strah od otkrivanja HIV statusa u socijalnom okruženju.

- Ljudi se plaše otići na testiranje najviše zbog reakcije njihove okoline na mogući pozitivan rezultat - naglasila je Stojistavljevićeva.

Stojistavljevićeva je istakla da veliki problem koji dovodi do stigmatizacije osoba sa HIV-om je stav pojedinca da se to dešava onima koji su to zaslužili svojim rizičnim ponašanjem.

U Republici Srpskoj se u sklopu redovnih aktivnosti u kontinuitetu provodi epidemiloški nadzor, nadzor i liječenje visokoaktivnom antiretrovirusnom terapijom osoba sa HIV/AIDS-om, a da je posebna pažnja posvećena ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske danas u Banjaluci organizuje besplatno savjetovanje i testiranje na HIV u Centru za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, kao i u regionalnim centrima u Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Testiranje je povjerljivo, anonimno i besplatno, i nije potreban nikakav dokument, niti uputnica od nadležnog ljekara. Savjetovanje i testiranje biće organizovano od 12.00 do 20.00 časova.

Stojisavljevićeva je navela da se aktivnosti prevencije HIV-a realizuju u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zdravstvenim ustanovama i drugim vladinim institucijama, kao i nevladinim sektorom koji ima veoma značajnu ulogu u obezbjeđenju pristupa teško vidljivim populacijama koje su pod povećanim rizikom.

Ona je naglasila da je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se održava 1. decembra, važna prilika da se prepozna uloga koju su zajednice imale i nastavljaju da imaju u odgovoru na AIDS na međunarodnom nivou.

Smanjenje broja osoba oboljelih od AIDS-a je i dalje visoko na listi ciljeva održivog razvoja i globalnih prioriteta za djelovanje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je „Zajednice prave razliku“. Krajem 2018. godine u svijetu je bilo 37,9 miliona osoba inficiranih HIV-om, dok je u toku 2018. godine HIV dijagnostifikovan kod 1.7 miliona osoba.

Pod povećanim rizikom za HIV su i dalje korisnici droga, muškarci koji imaju seks sa drugim muškarcima, migranti, seksualni radnici i njihovi klijenti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući
Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja
U Srpskoj sutra počinje vakcinacija protiv gripa U Srpskoj sutra počinje vakcinacija protiv gripa
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 46m
    0
  • Slani mafini
    13h 7m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 2m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 56m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 25m
    0