Do utorka još jedan sastanak trojke uz superviziju Vigemarka

16.08.2019. 16:41
0
IZVOR: Patria

Još uvijek se čeka na zvaničnu potvrdu ove informacije, ali sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića trebao bi se održati najkasnije do utorka, 20. avgusta, kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, saznaje Novinska agencija Patria.

Novi sastanak je usaglašen tokom jučerašnjeg razgovora šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunara Vigemarka i Dodika na Jahorini. Razgovor Vigemarka i Dodika trajao je oko dva sata, a Vigemark bi trebao posredovati i tokom nove runde pregovora predsjednika SNSD, HDZ i SDA.

Dodik je ranije izjavio da odbija poslati svoju delegaciju u Ambasadu SAD-a u Sarajevu, gdje su se trebali približiti stavovi oko NATO-a.

Ranije, 5. avgusta u Sarajevu je održan sastanak lidera političkih stranaka i šefa delegacije Evropske unije u BiH Larsa Gunara-Vigemerka oko deblokade formiranja vlasti. Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH tada su postigli dogovor u vezi sa formiranjem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Situacija iza toga se zakomplikovala, jer se različito tumače potpisani Principi, a koji se odnose na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) bez kojeg Željko Komšić i Šefik Džaferović neće podržati SNSD-ovog Zorana Tegeltiju za budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
Sastanak zbog implementacije sistema "Ambert alert" u Srpskoj Sastanak zbog implementacije sistema "Ambert alert" u Srpskoj
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 19m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    13h 17m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    21h 43m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    19h 58m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    21m
    0