Srpski vitezovi, braća Orelj: Rođeni i poginuli u istom danu

01.11.2023. 08:18
5
IZVOR: in4s.net

Samo onaj ko ima blizance može da razumije tu sudbinsku, doživotnu vezanosti braće rođenog istog dana i sata.

A ovi blizanci, srpski junaci, su ne samo rođeni već i poginuli istog dana, sata i minuta.

Goran i Zoran Orelj (prezime koje asocira na rusku riječ za orla) su bili zajedno u svemu, od samog početka pa do zajedničkog im kraja. Od rođenja u Slavonskom Brodu, odakle su morali da odu u Inđiju, jer su ih protjerali sugrađana Hrvati, u trećem razredu gimnazije, preko vojnog roka u Somboru i Prištini, pa do odlaska, po komandnoj zapovijestima, u Vojsku Republike Srpske Krajine (kao instruktori za korištenje minobacača) i, zatim, u Banjaluku, gdje su obučavani za mlađe oficire…

A kada je zloglasni Peti korpus tzv. ABiH krenuo na ovaj ponosni srpski grad, oni su po prvi put – opet zajedno – odbili naređenje da ne učestvuju u borbama kao blizanci ili da se razdvoje, i otišli na svoj posljednji položaj, oči u oči sa neprijateljem i smrću.

Tog 29. oktobra 1994.  zajedno su položili živote na oltar srpske slobode i otišli u legendu. Naša „braća Jugovići“, kosovski vitezovi sa krvavim božurom na grudima umjesto ordena.

Pa da ih se sjetimo i pomolimo se za spas njihove orlovske duše!

Da nas vječno inspirišu na herojski podvig u odbrani srpstva i naše otadžbinske časti i slobode!

P. S. Da dopunim ovu zajedničku, blizanačku biografiju dvojice Orelja.

Oni su, kao pripadnici Školskog bataljona Studentske brigade, učestvovali u bitkama za Bihać. I koliko znam, uhvaćeni su živi i masakrirani.

Kada su kamioni dovezli tijela pobijenih vojnika, među kojima i iskasapljene leševe Gorana i Zorana, general Rajko Balać, komandant njihove brigade, bio je najdublje pogođen. Neki pominju i da se ubio. Kažu da nije mogao da podnese taj jezivi prizor sa onim što je ostalo od mrtvih vojnika te jedinice (drugi, opet, pišu da je poginuo na borbenom zadatku). Kako god, strahota stradanja srpske Studentske brigade je pogodila u srce svakog ko ga je imao.

A ostalo je i strašno svjedočenje jednog srpskog doktora iz vojnog saniteta, kako se „prelivala krv preko crkvenog praga“ hrama u koji su prenijeti pobijeni mladići.

Toliko je bilo mrtvih, da su njihova još „svježe stradala“ tijela ispuštala krv svuda po crkvi i doslovno je natapala, kao na bojnom poprištu.

Bog da im, mučenicima, oprosti sve njihove grijehe, a nas još žive podari snagom vjere i volje da vjerno nastavimo zavjetnu borbu protiv zla i Zloga (u svim njegovim oblicima)!

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
Do kraja godine povećanje osnovice za invalidnine Do kraja godine povećanje osnovice za invalidnine
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    33m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 29m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    18h 14m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    15h 13m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    16h 25m
    0