Doktori pojašnjavaju: I brzi testovi ulaze u zvaničnu evidenciju

03.01.2022. 07:39
1
IZVOR: Srpska.info

Ako ste pozitivni na brzom antigenskom testu urađenom u ovlaštenoj laboratoriji, nema potrebe da radite i PCR testiranje na koronu, jer je ovaj test validan.

Pojašnjavaju to iz domova zdravlja u Srpskoj, dodajući da se na osnovu pozitivnog rezultata brzog testa pacijenti uvode u zvaničnu evidenciju kao pozitivni na kovid.

Brzi testovi su inače komercijalna usluga koju pružaju pojedini domovi zdravlja, kao i privatne laboratorije, a rezultati budu gotovi za sat vremena. Najčešće ih ljudi koriste kada im treba potvrda za prelazak preko granice.

U Domu zdravlja Bijeljina za Srpskainfo kažu da je od registrovanog broja zaraženih, do 25 odsto onih koji su koristili brzi test.

– Osobe koje budu pozitivne na brzom testu nemaju potrebu da rade i PCR test, jer se oni definišu kao potvrđeni slučajevi. Ako neko ima simptome koji podsjećaju na infekciju korona virusa, a brzi test pokaže negativno, onda je prijedlog da se uradi i PCR test – precizira načelnik Higijensko-epidemiološke službe, dr Mladen Grujičić.

On pojašnjava da je brzi test najbolje uraditi u prvih pet dana od početka simptoma.

– Ako je prošlo više od pet dana, onda nije preporuka da se rade ovi antigenski testovi, jer mogu da budu lažno negativni – rekao je doktor Grujičić.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Doktor 06.01.2022. 23:18
    Kolega veze nema. Brzi antigenski test može biti i lažno pozitivan i to i 15. dan od simptoma. Ovim testovima iz apoteke se može manipulisati u nedogled. Identitet se ne može utvrditi. Apsolutno su nepouzdani.
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 15m
    0
  • Slani mafini
    16h 36m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 31m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 25m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 54m
    3