Džananoviću i Gadži ukupno 16 godina zatvora zbog zločina nad Srbima

17.06.2022. 12:35
0
IZVOR: srna.rs

Apelaciono vijeće Suda BiH je drugostepenom presudom osudilo Senada Džananovića na 11, a Edina Gadžu na pet godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino polje 1992. godine.

Drugostepenom presudom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih, čime je potvrđena prvostepena presuda izrečena 11. juna prošle godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Džananović i Gadžo su optuženi da su, kao pripadnici Štaba Teritorijalne odbrane “Stela” i Specijalnih jedinica takozvane Armije BiH, od sredine aprila do avgusta 1992. godine na Alipašinom polju, zajedno sa nadređenim Jusufom Prazinom Jukom i Samirom Kahvedžićem Kruškom, svjesno i voljno učestvovali u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti.

Srpski civili su nezakonito lišeni slobode na području grada Sarajeva, te odvođeni u prostorije Štaba Teritorijalne odbrane “Stela” na Alipašinom polju /bivši kafe “Borsalino” i prostorije Mjesne zajednice Mladost/ i zatvarani u zatvoreničke objekte u podrumima stambene zgrade na Alipašinom polju, “B” faza, te mesnice “Pešter” i drugim prostorijama iste stambene zgrade.

U ovim objektima, optuženi, ali i druga lica su srpske civile podvrgli ubistvima, silovanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, odvođenju na prinudni rad, tokom kojeg su bili izloženi smrtnoj opasnosti, te podvrgnuti različitim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Džananović i Gadžo oslobođeni su optužbe za pojedine inkriminacije na način kako je to navedeno u prvostepenoj presudi, a prema kojim bi se teretili za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Krivičnog zakona BiH.

Sud je u odnosu na pojedine inkriminacije odbio optužbu da je Džananović počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona BiH. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    14h 46m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 0m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    10h 50m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 5m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    8h 48m
    0