Elektrosnabdijevanje dugogodišnji problem u opštini Sokolac

11.09.2020. 19:53
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Dok je u svijetu nezamislivo da se u 21. vijeku ljudi susreću sa problemom neredovne isporuke električne energije i čestim prekidima u isporuci vode, u pojedinim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini to je svakodnevnica. Među njima je i opština Sokolac. Skoro svakodnevno nestajanje struje u MZ Podromanija stvara ogromne probleme, posebno što je riječ o industrijskoj zoni, u kojoj egzistira preko 30 velikih i desetak manjih privrednih preduzeća, te dvije zdravstvene ustanove – JZU Psihijatrijska bolnica „Sokolac“ i JZU Zavod za forenzičku psihijatriju. Riječ je o najgušće naseljenoj prigradskoj mjesnoj zajednici ove opštine, gdje radi veliki broj ljudi.

Građani Sokoca vođeni činjenicom da su, zbog geografskog položaja, izloženi čestim vremenskim nepogodama, dugim zimama i visokim snježnim smetovima, navikli su da duži period godine imaju problem sa elektrosnabdijevanjem i vodosnabdijevanjem. Međutim u posljednjih nekoliko mjeseci, u MZ Podromanija ovaj problem postao je svakodnevnica, čak i u ljetnom periodu. Dešava se da po nekoliko puta dnevno dolazi do prekida u isporuci struje. To privrednicima predstavlja ogromne probleme; dolazi do određenih finansijskih troškova, pomjeranja rokova u izvršenju poslova i aktivnosti na štetu samih firmi i njihovih klijenata, te do čestih kvarova skupih mašina.

Predsjednik ove sokolačke mjesne zajednice Mića Debelnogić kaže da su se zbog ovog problema obraćali Radnoj jedinici Sokolac – Elektrodistribucija Pale.

-Prikupili smo potpise i ispred mjesne zajednice uputili dopis Radnoj jedinici Sokolac u kojem zahtijevamo da razmotre ovaj problem. Od njih smo dobili obavještenje da će naš zahtjev biti upućen u Zavisno preduzeće Elektrodistribucija a.d. Pale. Odgovor čekamo već dva mjeseca. Takođe o ovoj situaciji upoznali smo načelnika opštine da vidimo može li se razgovorima iznaći neko rješenje. U MZ Podromanija mnogo se toga radi na poboljšanju života. Urađena je kanalizaciona mreža, radi se popravka seoskih puteva, trotoar od Baltića do Podromanije, rasvjeta. Mještani su zadovoljni, ali ukoliko uskoro niko ne bude imao sluha za uredno elektrosnabdijevanje, ne vjerujem da će biti – dodaje Debelnogić.

Među najvećim potrošačima električne energije, čiji mjesečni računi iznose po 10.000 KM, su preduzeća a.d. „Romanijaputevi“ Podromanija, čija je primarna djelatnost održavanje, zaštita, rekonstrukcija i izgradnja puteva i „Čajević – komerc“ d.o.o Sokolac, koje se više od dvije decenije bavi preradom drveta.

-Prilikom bilo kog planskog isključenja, uspijevamo se reorganizovati i usmjeriti na poslovne zadatke na drugim gradilištima. Međutim, svaki neplanski prekid struje, koji je veoma česta pojava u posljednje vrijeme, stvara nam veliku štetu. Navešću samo nekoliko primjera. Tokom rada na kamenolomu, sa nestankom električne energije, u drobilici se zaglavi po 5 kubika teškog kamena. To iziskuje dodatno angažovanje radne snage jer se mora ručno razbijati isti. Takođe, bez struje ne može funkcionisati asfaltna baza, koja grije bitumen do temperature od 180 stepeni. Istog momenta prestaju da rade sve trake i mješalice i sve se mora baciti (oko 5 kubika asfaltnog materijala i 500 litara bitumena). Da ne govorimo o vremenskim rokovima i radnicima koji na terenu čekaju materijal da završe posao. Agregatima uspijevamo da riješimo treći problem koji se odnosi na održavanje vozila, varenje, brušenje i sječenja, zato što je riječ o manjim kilovatima. Sve navedeno skupo nas košta – pojasnio je tehnički direktor u ovom preduzeću Dragan Buloščić.

Slika

-Prema evidenciji koju smo vodili u firmi tokom samo jednog mjeseca imali smo 25 sati prekida u snabdijevanju električnom energijom, zbog čega trpimo značajnu štetu. Nije riječ samo o indirektnim posljedicama da radnici obustavljaju posao, a računa im se satnica. U procesu proizvodnje, zavisno od mašine, one se moraju rasklopiti i ponovo pokrenuti, a taj posao iziskuje od 30 minuta do sat vremena. Takođe, imamo elektronske mašine kod kojih se, usljed prekida struje, gube programi. Tu su i direktne štete jer se kvare motori koji nisu uopšte jeftini. Svjedoci smo da je ove godine ekonomska kriza na svim poljima zbog epidemije virusa korona sa kojom se nastojimo izboriti, a sada uporedo imamo i ove poteškoće u radu. Nemoguće je posjedovati agregat tolike snage. Ukoliko problem potraje biće ogromni gubici privrednicima – istakao je Radivoje Čajević, vlasnik firme „Čajević – komerc“.

Farma krava „Romanija“, koja posluje u sklopu banjalučke firme „TC zona“, postoji od 2015., a sa radom je počela prošle godine kada je uvezeno 60 junica. Trenutno broje 130 grla, a dnevnu količinu od 700 litara mlijeka isporučuju sarajevskoj mljekari „Milkos“.

-Do prekida struje najčešće dolazi u jutarnjim časovima kada počinje muža krava i sistem ne može da radi. Trpe prije svega krave, a potom mlijeko jer se ne može hladiti u laktofrizu, gdje se održava temperatura od 4 stepena. Dovoljno je petnaestak minuta bez električne energije da ta temperatura počne da raste. Za posljedicu dobijemo neispravno mlijeko, koje mljekara neće da otkupi i kao rezultat svega su finansijski gubici – ispričao je Nikola Planinčić, direktor farme, i dodao da redovno izmiruju svoje obaveze prema Elektrodistribuciji te da njihovi mjesečni računi iznose po 600 maraka.

Slika

SZGR „Štamparija“ Sokolac djeluje od 2008. godine, a u posljednje tri godine posluju u proširenom prostoru u Podromaniji. Njihova djelatnost obuhvata štampu svih formata od bilborda, novina, flajera, te promotivnih materijala – upaljača, majica i slično. Kako nastoje pratiti trendove u okruženju, redovno ulažu u nove i kvalitetne mašine. Zbog toga ne čudi što imaju veliki broj priznatih klijenata širom Republike Srpske i BiH, među kojima su „Penny“ i „Western Union“.

-Došli smo u situaciju da nas je sramota reći klijentima da kasnimo sa narudžbom zbog nestanka struje, jer nam više ne vjeruju u to. Dešava se da dnevno po tri puta dolazi do prekida. Na to smo navikli prilikom loših vremenskih uslova, ali sada se dešava i tokom čitavog ljeta. Tada se obustavlja rad, posao se nagomilava, radimo prekovremeno. Kada se neplanski zaustavi mašina, to zahtijeva ručno pokretanje iste, a da bi je vratili u prvobitno stanje potrebno je izdvojiti sat vremena. Zbog svega toga često dolazi do kvarova, a naša branša je veoma skupa kada je riječ o opremi. Od početka pandemije virusa korona zabilježili smo pad poslovanja od 40 odsto. Pokušavamo da se održimo, radnicima isplaćujemo plate i izmirujemo sve obaveze, ali zbog čestih probijanja rokova odnosno problema sa strujom, moglo bi biti upitno održavanje stabilnosti. Navešću konkretan primjer; za štampanje „Sokolačkih novina“ optimalan rok je dva dana, a sada nam treba i po četiri. Sve ovo što iznosimo je samo apel odgovornima da nešto preduzmu što prije – navodi Mile Šuka, vlasnik „Štamparije“.

Slika

Namještaj „Stil“ više od decenije temelji svoj rad na porodičnom poslovanju. Zahvaljujući velikom broju zadovoljnih kupaca, kao i saradnji sa zvučnim dobavljačima, proširuju posao iz godine u godinu. U ovoj firmi zaposleno je 14 radnika, a i pored pandemije, uspijevaju da izmire sve obaveze i održe određeni kontinuitet u poslovanju. I njihov rad ometa neredovna isporuka električne energije.

-Pored dnevnih prekida, dešavalo se da dođe do prekida jedne faze i to potraje do narednog dana. Radimo sa kompjuterskim mašinama novije generacije, koje naravno ne mogu raditi bez električne energije. Te mašine nisu jeftine, a svako neplansko isključenje vodi ka riziku da bi mogle pregoriti. Takođe, utiče i na izradu predviđenih planova i poštovanje rokova – tvrdi jedan od vlasnika firme Miroslav Đukić.

Slika

U poslovnoj zoni Podromanija, koja se nalazi duž magistralnog puta M – 19 Sarajevo – Višegrad, smješten je ne tako mali broj ugostiteljskih objekata, kojima ništa manje nije važno uredno elektrosnabdijevanje nego ostalim privrednim subjektima.

-Kada nestane struje, a nađe se veliki broj gostiju u istom momentu, moramo pokrenuti agregat. U suprotnom ne znam kako bismo pružali usluge. Redovno izmirujemo svoje obaveze i plaćamo račune. Više puta smo se obraćali Elektrodistribuciji, ali sve se završilo na obećanjima i molbama da budemo strpljivi. Eventualno se dešavalo da malo povećaju napon. Ne znam šta ćemo ako ovakvo stanje potraje – kažu u Konobi „Ognjište“.

-Svakodnevni nestanci električne energije koji nam se dešavaju su nezamislivi u savremenom dobu. Prodavnice ostaju u mraku, rashladne vitrine i frižideri ne rade, roba se kvari, a potrošači su nezadovoljni. Agregati ne mogu da napajaju potrebnim kapacitetom, a pritom mi stvaraju dodatne troškove. Obustave u isporuci električne energije dešavale su se i prethodnih godina uglavnom kada grmi ili pada snijeg, međutim ovog ljeta se to dešava i po nekoliko puta dnevno nevezano za vremenske prilike. Apelujem na nadležne organe da preduzmu potrebne mjere da se stanje hitno promijeni, jer je zaista neizdrživo – ogorčen je Janko Vrbarac, vlasnik je preduzeća „Jankomerc“ koje u ovoj mjesnoj zajednici posjeduje dva maloprodajna objekta robe široke potrošnje i svadbeni salon, a u toku je izgradnja novog poslovnog objekta.

Slika

Svi dijele isto mišljenje da je do toga došlo zbog dotrajale elektromreže i prevelikog broja priključaka.

Da se zaposleni u sokolačkoj Radnoj jedinici Elektrodistribucije posljednjih godina suočavaju sa nizom problema izazvanih vremenskim nepogodama što iziskuje dodatna finansijska sredstva, svjestan je i načelnik opštine Milovan Bjelica.

– Iako u Elektrodistribuciji Pale, tačnije u Radnoj jedinici Sokolac tvrde da ulažu skoro pola miliona konvertibilnih maraka godišnje u održavanje, rekonstrukciju i proširenje elektromreže, krajnji potrošači na teritoriji naše opštine to ne osjete i teško im je da vjeruju u to, budući da pri svakom pogoršanju vremena često ostaju uskraćeni za električnu energiju. Ovdje se postavlja pitanje zašto se u podneblju gdje su teže klimatske prilike sa jakim i dugim zimama koristi oprema lošijeg kvaliteta. Osim mještana i privrednika, koji žive i rade u Podromaniji, negodovanje su iznijeli mještani Bjelosavljevića, Kaljine, Bara, Knežine, Sokolovića i stanovnici samog grada. U protekla tri mjeseca izgorjele su četiri trafostanice usljed direktnih udara groma u elektroobjekte. Nekoliko domaćinstava u Ulici Pera Kosorića i novoizgrađene „9 januar“ pretrpjelo je velike štete od udara groma. Pregorjelo je nekoliko električnih stubova, a jedan od njih nema ni uzemljenje. Ljudi su ostali bez kućanskih aparata, što im je izazvalo troškove od po nekoliko hiljada maraka. Treba li podsjetiti da se građani i privredni subjekti isključuju sa mreže kada ne plate račune? Od izuzetne važnosti je da se rekonstruiše i modernizuje vod prema izvorištu Bioštice. Naše industrijske zone moraju imati kvalitetnu isporuku struje, jer svaki prekid i slabija isporuka prave nemjerljive štete. Obratio sam se direktoru ZP Elektrodistribucija Pale gospodinu Acu Stanišiću i on je došao u radnu posjetu lokalnoj zajednici. Tada mi je rekao da za ovu godinu nemaju predviđena sredstva za rekonstrukciju elektromreže u našoj lokalnoj zajednici kao i u susjednim opštinama, sa obrazloženjem da je pandemija virusa korona dovela pomenuto preduzeće u težu situaciju. Međutim, pojedini projekti rekonstrukcije u opštini Sokolac odobreni su prije nekoliko godina, a nisu realizovani. Prema podacima iz trogodišnjeg plana Elektrodistribucije Pale za izgradnju novih i sanaciju postojećih elektroenergetskih objekata, kao i nabavku opreme predviđena su sredstva u iznosu od 7.426.138 KM za ovu godinu, negdje oko 3.700.000 za 2021. godinu i 3.100.000 KM za 2022. godinu – tvrdi Bjelica.

Slika

Tragajući za odgovorima na pitanja koja zanimaju građane Sokoca, kontaktirali smo direktora ZP Elektrodistribucija Pale Aca Stanišića. Zbog poslovnih obaveza gospodin Stanišić nije bio u mogućnosti da nam telefonskim putem usmeno odgovori. Kazao je da će se raditi na rješavanju datog problema u što skorijoj budućnosti i da se provode ozbiljne aktivnosti po tom pitanju. Takođe, rekao je da pismenim putem uputimo pitanja na mejl Uprave, na koja će pokušati da nam odgovori u što kraćem roku.

Sadržaj upućenih pitanja odnosi se kako na dopis koji su mještani i privrednici uputili Radnoj jednici Sokolac – Elektrodistribucija Pale, tako i na ulazak u predstojeću zimsku sezonu sa postojećim problemom, te na trogodišnji plan Elektrodistribucije i predviđena sredstva za izgradnju novih i sanaciju postojećih elektroenergetskih objekata, kao i nabavku opreme.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od ponedjeljka autobuska linija Sokolac-Pale-Sokolac Od ponedjeljka autobuska linija Sokolac-Pale-Sokolac
Naselje Brezjak ubuduće bez čestih prekida struje Naselje Brezjak ubuduće bez čestih prekida struje
Vladimir Bilić pobjednik šahovskog turnira "Sretenje" na Sokocu Vladimir Bilić pobjednik šahovskog turnira "Sretenje" na Sokocu
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Detalji požara u Palama
    5h 32m
    1
  • Burno u Palama – Noćas gorjela dva vozila
    9h 4m
    1
  • U Kasindolu proslavili 25 godina mature i prisjetili se školskih dana
    21h 37m
    0
  • "Dobro jutro, Republiko Srpska" Počela isključenja struje u SDS (FOTO)
    23h 9m
    6
  • Učestvujte u Katerinom FOTO-KONKURSU i osvojite vrijedne nagrade!
    9h 12m
    3