Episkop Fotije osveštao živopis i ikonostas u hramu Svete Petke

28.11.2021. 20:28
0
IZVOR: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je u Pipercima, u centralnom hramu piperačke parohije posvećenom prepodobnoj mati Paraskevi - Svetoj Petki, osveštao živopis i ikonostas.

Novi ikonostas uradio je Savo Živković iz Doboja, a ikone na ikonostasu, kao i u hramu, Goran Pešić iz Čačka, objavljeno je na sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Današnji hram u Pipercima je četvrti po redu - prvi hram je bio crkva brvnara, drugi od čvršćeg materijala se urušio iz nepoznatog razloga, treći je nakon više decenija upotrebe oronuo, a zidanje ovog hrama počelo je 1988. godine i osveštan je 1997. godine na praznik Svetog Sisoja.

Narod podmajevičkog kraja nikada nije odustao od svog hrama i vjere pravoslavne, što je episkop Fotije i pohvalio i zahvalio im što su doprinijeli da ovaj hram bude ovako ukrašen, oslikan i živopisan.

Po završetku liturgije episkop Fotije je odlikovao protonamjesnika Danijela Pecića činom protojereja i poučio ga da nastavi sa dobrom pastirskom službom.

- Odlikovali smo oca Danijela činom protojereja, zasluženo, zbog truda, molitve, rada sa svima vama koji ste doprineli da se ovaj hram ovako ukrasi - rekao je episkop Fotije.

Protojerej Pecić darovao je episkopu Fotiju jednu ikonu da mu ostane u sjećanju ova kanonska posjeta parohiji piperačkoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv pet lica u slučaju "Tuzlanska kapija" (VIDEO) Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv pet lica u slučaju "Tuzlanska kapija" (VIDEO)
Muftija koji je tuzlanske Srbe spasio ustaškog pokolja na Badnje veče 1942. Muftija koji je tuzlanske Srbe spasio ustaškog pokolja na Badnje veče 1942.
Prijetio da će srušiti avion na letu za Beograd Prijetio da će srušiti avion na letu za Beograd
Najčitanije
 • Detalji ubistva u Rogatici: Lovac iz nehata ubio drugog lovca
  6h 10m
  0
 • Zbog psa repetirao pištolj prema porodici
  12h 9m
  6
 • Uhapšen zbog ubistva u opštini Rogatica
  7h 46m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  17h 43m
  1
 • Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
  7h 25m
  9