Episkop Fotije osveštao živopis i ikonostas u hramu Svete Petke

28.11.2021. 20:28
0
IZVOR: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je u Pipercima, u centralnom hramu piperačke parohije posvećenom prepodobnoj mati Paraskevi - Svetoj Petki, osveštao živopis i ikonostas.

Novi ikonostas uradio je Savo Živković iz Doboja, a ikone na ikonostasu, kao i u hramu, Goran Pešić iz Čačka, objavljeno je na sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Današnji hram u Pipercima je četvrti po redu - prvi hram je bio crkva brvnara, drugi od čvršćeg materijala se urušio iz nepoznatog razloga, treći je nakon više decenija upotrebe oronuo, a zidanje ovog hrama počelo je 1988. godine i osveštan je 1997. godine na praznik Svetog Sisoja.

Narod podmajevičkog kraja nikada nije odustao od svog hrama i vjere pravoslavne, što je episkop Fotije i pohvalio i zahvalio im što su doprinijeli da ovaj hram bude ovako ukrašen, oslikan i živopisan.

Po završetku liturgije episkop Fotije je odlikovao protonamjesnika Danijela Pecića činom protojereja i poučio ga da nastavi sa dobrom pastirskom službom.

- Odlikovali smo oca Danijela činom protojereja, zasluženo, zbog truda, molitve, rada sa svima vama koji ste doprineli da se ovaj hram ovako ukrasi - rekao je episkop Fotije.

Protojerej Pecić darovao je episkopu Fotiju jednu ikonu da mu ostane u sjećanju ova kanonska posjeta parohiji piperačkoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zvorničanka Marija Jokić među osam najboljih na Svjetskom prvenstvu Zvorničanka Marija Jokić među osam najboljih na Svjetskom prvenstvu
Vladika Fotije: Ljudima potrebni mir i zajedništvo Vladika Fotije: Ljudima potrebni mir i zajedništvo
Episkop Fotije: Čuvajte i poštujte svoju istoriju i svete ljude srpskog roda Episkop Fotije: Čuvajte i poštujte svoju istoriju i svete ljude srpskog roda
Najčitanije
 • Palo drvo i usmrtilo djevojčicu
  15h 17m
  0
 • U Sokocu ukraden automobil i novac
  15h 1m
  0
 • Dva napada na policijske službenike u Istočnom Sarajevu
  14h 21m
  0
 • U JZU Bolnici „Srbija“ po prvi put urađena operacija atrezije hoane kod djeteta
  13h 57m
  0
 • Paljanin Stefan Malbašić među najboljim studentima u Srbiji
  10h 17m
  3