Galić: Graničnoj policiji BiH potrebno 1.300 policajaca

13.02.2021. 21:28
2
IZVOR: SRNA

Graničnoj policiji BiH, koja se godinama suočava sa migrantskom krizom, nedostaje 340 policijskih službenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice.

Kako bi se zaštitile sve kritične tačke nezakonitih prelazaka potrebno je oko 1.300 policajaca, izjavio je direktor ove policijske agencije Zoran Galić.

- Granična policija BiH radi u skladu s pravilnikom koji nije promijenjen gotovo 20 godina. Zbog toga smo predlagali izmjene postojećeg pravilnika kojim nisu predviđeni globalni izazovi i neophodno ga je mijenjati - smatra Galić.

On je naglasio da je od početka migrantske krize najveći broj policijskih službenika raspoređen za nadzor granice sa Srbijom i Crnom Gorom, tako da je gotovo 99 odsto postojećih kapaciteta raspoređeno na istočnom dijelu granice, uz ispomoć pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- Prije pet godina iskazali smo potrebu za opremanjem po evropskim standardima, ali nismo naišli na razumijevanje političkih subjekata. Sada smo u situaciji da nismo materijalno-tehnički i kadrovski opremljeni za nove izazove, što je neophodno. Sa jednim policajcem na 16 kilometara granice,odnosno jednom patrolom na 32 kilometra, izuzetno je teško odgovoriti ovim izazovima - rekao je Galić za „Dnevni avaz“.

On kaže da su vlasti, prije svega, zanemarile da su nezakonite migracije bezbjednosna prijetnja, podsjećajući da su na početku migrantske krize u BiH pokušali ući državljani iz ratom zahvaćenih zemalja, što se kasnije promijenilo.

- Ne isključujemo humanitarnu dimenziju, ali stvarno stanje je takvo da hiljade ljudi pokušava nezakonito preći granicu, skoro svi se lažno predstavljaju, mnogi su krivično gonjeni u svojim zemljama. Uglavnom se radi o muškarcima iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Alžira i jasno je da su, kao takvi, bezbjednosna prijetnja za BiH - naveo je Galić.

Novi priliv migranata, koji će dolaziti i novim rutama koje se pojavljuju, Galić očekuje dolaskom proljeća i ljepšeg vremena.

- Granična policija je od samog početka upozoravala vlast da se priprema nezakonito prebacivanje migranata i prelasci preko BiH, zbog čega smo tražili naše jačanje. Znali su u kakvoj se situaciji nalazimo. Nažalost, oni su smatrali da je migrantska kriza trenutnog karaktera i zato se sada nalazimo u situaciji u kakvoj jesmo - rekao je Galić.

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    npr 14.02.2021. 09:07

    1300= 700 muslimana min

    što znači oko 500 srba... nepotizam se ranije vidio i u samom oglasu gdje pored kriminalistike i bezbjednosnih studija ubace citiram "bilo koji drugi fakultet" ..da mogu ubaciti svoje panjeve
  • Generic placeholder image
    Mirče 13.02.2021. 22:09
    1299 RODBINSKIH A JEDAN IZ REDA OSTALIH.
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    22h 46m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    20h 45m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    22h 58m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    13h 27m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 0m
    0