General Mladić prilično slab, ali se mentalno drži

26.06.2023. 12:33
0
IZVOR: katera.news

General Ratko Mladić, koji se nalazi u Haškom tribunalu, prilično je slab, ali se mentalno drži, rekao je za Srnu njegov sin Darko Mladić.

- Mi smo uglavnom u toku sa svime što se dešava sa njim. Vrlo je slab, ali hvala Bogu, bolje je mentalno što se tiče razgovora. Malo se, ipak, poboljšava to stanje što se tiče razgovora i uopšte mogućnosti da komunicira - rekao je Darko Mladić.

On nije mogao da priča o detaljima zdravstvenog stanja generala, ali je dodao da su svi oni problemi koje general imao čak malo i gori.

- Generalno, prilično je slab, ali se mentalno drži. Vidim, povratio se mentalno da možemo da razgovaramo - naveo je generalov sin.

Prema njegovim riječima, general se kreće uz pomoć štapa pomalo, više vremena provodi u krevetu, ali uz pomoć štapa može malo da se pokreće.

On je naveo da se čuju redovno svaki dan, a viđaju dva puta nedjeljno po pola sata putem jedne aplikacije na kompjuteru. Prije mjesec dana u posjeti generalu je bila njegova supruga Bosa, a dolazili su i neki njegovi prijatelji.

Prema njegovim riječima, general Mladić, koliko može, prati aktuelna dešavanja, ali je ograničen informacijama pošto ima samo dvije srpske televizije koje može da gleda.

- Prati on sve šta se dešava, ali malo pričamo preko aplikacije, tek kada se vidim uživo, onda detaljnije... On iz svog ugla vidi te stvari - rekao je Darko Mladić, ali nije mogao da prenese generalovo mišljenje zbog haških zabrana jer bi mu zabranili posjete.

Uglavnom, dodao je Darko, sa Mladićem priča "porodične priče".

Haški tribunal podigao je 1995. godine optužnicu protiv generala Mladića, koji je uhapšen 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a pet dana kasnije je izručen Haškom tribunalu.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih su saslušana 592 svjedoka.

Haški tribunal ga je 2017. godine proglasio krivim, te izrekao kaznu doživotnog zatvora koja je potvrđena u drugostepenom postupku u junu 2021. godine.

Prije nego što se 2011. godine našao u haškom pritvoru u Ševeningenu, Ratko Mladić je, prema nalazima ljekara, preživio tri moždana udara, a u pritvoru je podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Generalu Mladiću otkazali bubrezi, odbijen zahtjev da ga prebace na liječenje u Srbiju Generalu Mladiću otkazali bubrezi, odbijen zahtjev da ga prebace na liječenje u Srbiju
Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika
Stvorena objektivna slika zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića Stvorena objektivna slika zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića
Najčitanije
 • Udario djevojku, izletio go iz kuće pa propao u podrum i poginuo
  19h 48m
  1
 • Tradicionalna moba kosača kod Vaskovića (VIDEO)
  22h 25m
  0
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  1h 43m
  0
 • Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
  22h 36m
  0
 • Skandalozan govor gradonačelnika Dubrovnika
  14h 21m
  0