Glasinačke rode svile novo gnijezdo

21.08.2022. 12:11
0
IZVOR: 058.ba

Već godinama par roda su tokom ljeta stalni „stanovnici“ naselja Bjelosavljevići u Glasinačkom polju kod Sokoca.

To se ovdje smatra dobrim znakom, jer rode ne samo da „donose djecu“, nego i sreću tamo gdje se odomaće. A da su se one u Bjelosavljevićima odomaćile dokaz je i to da su umjesto dosadašnjeg jednog gnijezda na jednom od dalekovodnih električnih stubova nedaleko od magistralog puta Podromanija – Rogatica, izvodile mlade i pred hladne i surove sokolačke zime odlazile u toplije krajeve i ponovo se u proljeće vraćale na staro gnijezdo koga su sokolački električari jedne godine čak i rušili, aki su rode napravile novo i ostajale u Glasinačkom polju.

Ove godine desilo se nešto novo. Uz staro gnijezdo, koje je proljetos useljeno, rode sa Glasinca, napravile su i drugo, novo. I opet je u pitanju stub električnog dalekovoda, ali zasad sa nešto manje materijala od koga je gnijezdo napravljeno. Štednja ili ljenji majstori, pitaju se u Bjelosavljevićima, selu koje je nedavno dobilo i novu crkvu?

To ipak nije smetalo zaljubljenom paru da se roditeljski brinu o mladim ptićima čiji su otac i majka, najvjerovatnije rođeni u starom gnijezdu i kao mladi zavoljeli glasinačke perivoje i tu svili svoje gnijezdo, koje je takoreći tik uz magistralni put koji prostrano Glasinačko polje dijeli na dva dijela.

Neko je već izbrojao da se Glasinačkim poljem šepuri čak 11 roda i da mnogo ne zaziru kad magistralnim putem prema Rogatici ili obratno tutnje i najvći kamioni ili druga brza vozila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vratile se rode u Sokolac Vratile se rode u Sokolac
Rode se nisu vratile, kao da znaju da su njihovi domaćini bolesni (FOTO) Rode se nisu vratile, kao da znaju da su njihovi domaćini bolesni (FOTO)
Bosanci i rode Bosanci i rode
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 50m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 52m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 45m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 53m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 50m
    0