Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije

18.05.2024. 09:45
10
IZVOR: nezavisne.com

Na današnji dan prije 31 godinu poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić.

Priča o Bošku i Admiri, priča je o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Upoznali su se u godini "sarajevske Olimpijade“ kada je nešto posebno cvjetalo u ovom gradu. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima niti njihovim roditeljima.

Kada je počeo rat 1992. godine, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio ostaviti svoju Admiru. Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti. Nažalost, nisu dočekali kraj.  Bošku je život postao težak u Sarajevu. Neki kažu da su ga psihički maltretirali. Admira i on su shvatili da žele da sačuvaju svoju ljubav i odu van Sarajeva. U maju 1993. godine između Vojske RS i tzv. Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, odnosno da će moći preko Vrbanja mosta preći na Grbavicu.

Admirina majka Nedreta je plakala, a otac Zijo nije htio da govori jer se nije slagao s tim da krenu. Ali, Admira nije željela da ostavi Boška. Krenuli su 18. maja 1993. godine. Američki reporter Kurt Šork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. godine za "Rojters" je napisao da su se zvaničnici obje strane složili da ih puste da pređu liniju razgraničenja.

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula. 

Ova slika obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.

Njihova zagrljena tijela sa ulice su sklonjena tek osmi dan. Sahranjeni su na groblju u Lukavici. Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. 

Za njihovo ubistvo niko nikada nije odgovarao, a operativac bošnjačke tajne službe AID Edin Garaplija u iskazu tužiocima Kantona Sarajevo 23. aprila 2002. godine rekao je da su ih ubili pripadnici tajne terorističke grupe “Ševe”.

Grupa Zabranjeno pušenje 2013. godine snimila je pjesmu o velikoj ljubavi Boška i Admire. "Ma kakva Julija, ma kakav Romeo? Niko se nije tako volio", djelić je pjesme.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Rade 18.05.2024. 22:22
    Xx VRATI SE NA KLIX.
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.05.2024. 22:16
    A za Markale smo vam uvalili foru samo tako HAHAHAHAHA. Jbg vlasi niste nam dorasli u specijalnom ratu.
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.05.2024. 19:43
    E CUJ OVOG XX RETARDA HAHAHAHAHAHAHAHAH, MA JASTA ŠEVE SE UVUKE I U SREBRENICU, POCINILE GENOCID PA OPTUZILE SRBE… kako ste retardirani to je prosto za nepovjerovati
  • Generic placeholder image
    Xx 18.05.2024. 18:44
    balijanceri pogani!!!islamski fanatici i zlotvori!!!ebo nas alija zivkovic
  • Generic placeholder image
    Skijaš 18.05.2024. 13:48
    Joža miran!
  • Generic placeholder image
    Xx 18.05.2024. 12:45
    Ma Ševe su bile i u Mrkovićima odakle je ispaljena granata na Markale...uvukli se,iskoristili trenutak nepažnje srpskih minobacačlija i ispali granatu samo da optuže srbe...Ševe su bile i na Ozrenu kad su ispalili granatu na tuzlansku kapiju...
  • Generic placeholder image
    Petar 18.05.2024. 12:14
    Edin Garaplija pripadnik "ŠEVA" više puta je posvjedočio da su Boško i Admira ubijeni od strane snajperiste pripadnika muslimanske tetorističke organizacije "ŠEVE" koje au bile pod direktnom komandom Izedbegovića. Isti je takođe rekao da su francuskog Ufroporca kod mosta Bratstva i jedinstva ubili pripadnici iste grupe kako bi okrivili Srbe. Sve to znaju i Amerikanci, pa su komandira te grupe sklonili u Holandiju. Naš ministar bezbjednosti Nešiš treba da zatraži od Holandije izručenje Herende kako bi se utvrdila istina o mnogim stvarima i nedjelima ove terorističke organizacije.
  • Generic placeholder image
    Xx 18.05.2024. 12:07
    Krle,
    Nisu srbi nikad nikog ubili.Ma kakvi.Ponekad svog premijera ali druge nacije niti govora.Pacifisti
  • Generic placeholder image
    Srbin 18.05.2024. 11:15
    @Krle, tako je.
  • Generic placeholder image
    Krle 18.05.2023. 23:15
    Ubila ih je mržnja nekog ostrašćenog muslimanskog fundamentaliste, koji zadojen mržnjom prema Srbima nije moga dozvoliti da Srbin Boško odvede lijepu muslimanku Admiru na slobodnu Srpsku teritoriju. Sjeme mu se zatrlo zločinačko, fašističko đubre.
Povezane vijesti
Sarajevo, grad koji je ubio ljubav... Sarajevo, grad koji je ubio ljubav...
Godišnjica "nerazjašnjene" smrti Boška i Admire Godišnjica "nerazjašnjene" smrti Boška i Admire
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    10h 39m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    8h 47m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    9h 1m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    6h 23m
    1
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    7h 50m
    0