Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије

18.05.2023. 09:45
1
ИЗВОР: nezavisne.com

На данашњи дан прије 30 година погинули су Бошко Бркић и Адмира Исмић.

Прича о Бошку и Адмири, прича је о Сарајеву и љубави испред застава. Упознали су се у години "сарајевске Олимпијаде“ када је нешто посебно цвјетало у овом граду. Заједно су провели девет година. То што је Бошко био Србин, а Адмира Бошњакиња није представљало препреку ни њима нити њиховим родитељима.

Када је почео рат 1992. године, Бошкови родитељи отишли су из Сарајева. Мајка Рада молила га је да крене с њом, али он није желио оставити своју Адмиру. Вјеровали су да ће се рат брзо завршити и да ће добро побиједити. Нажалост, нису дочекали крај.  Бошку је живот постао тежак у Сарајеву. Неки кажу да су га психички малтретирали. Адмира и он су схватили да желе да сачувају своју љубав и оду ван Сарајева. У мају 1993. године између Војске РС и тзв. Армије РБиХ договорено је да ће овај пар бити пуштен на другу страну, односно да ће моћи преко Врбања моста прећи на Грбавицу.

Адмирина мајка Недрета је плакала, а отац Зијо није хтио да говори јер се није слагао с тим да крену. Али, Адмира није жељела да остави Бошка. Кренули су 18. маја 1993. године. Амерички репортер Курт Шорк, који је свијету пренио причу о њиховој трагичној љубави, 1993. године за "Ројтерс" је написао да су се званичници обје стране сложили да их пусте да пређу линију разграничења.

Снајперски хитац погодио је прво Бошка, који је одмах издахнуо. Други метак је погодио Адмиру која је, иако смртно рањена, смогла снаге да допуже до свог Бошка, загрлила га је и издахнула. 

Ова слика обишла је цијели свијет, а CNN их је назвао сарајевским Ромеом и Јулијом.

Њихова загрљена тијела са улице су склоњена тек осми дан. Сахрањени су на гробљу у Лукавици. Након рата, 1996. године, по жељи Адмириних родитеља, њихова тијела су пребачена у Сарајево и сахрањена на гробљу Лав. 

За њихово убиство нико никада није одговарао, а оперативац бошњачке тајне службе АИД Един Гараплија у исказу тужиоцима Кантона Сарајево 23. априла 2002. године рекао је да су их убили припадници тајне терористичке групе “Шеве”.

Група Забрањено пушење 2013. године снимила је пјесму о великој љубави Бошка и Адмире. "Ма каква Јулија, ма какав Ромео? Нико се није тако волио", дјелић је пјесме.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 18.05.2023. 23:15
    Ubila ih je mržnja nekog ostrašćenog muslimanskog fundamentaliste, koji zadojen mržnjom prema Srbima nije moga dozvoliti da Srbin Boško odvede lijepu muslimanku Admiru na slobodnu Srpsku teritoriju. Sjeme mu se zatrlo zločinačko, fašističko đubre.
Повезане вијести
Сарајево, град који је убио љубав... Сарајево, град који је убио љубав...
Годишњица "неразјашњене" смрти Бошка и Адмире Годишњица "неразјашњене" смрти Бошка и Адмире
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 35m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 34m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 16m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 47m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 49m
    0