„Google“ za nekoliko dana kreće sa velikim brisanjem naloga: Evo kako da sačuvate svoj

29.11.2023. 16:37
0
IZVOR: nova.rs

Kao što je najavljeno, od 1. decembra, Google će izbrisati neaktivne naloge i sav njihov sadržaj, poput fotografija, imejlova, kontakata i dokumenata, uključujući fajlove sa Diska.

Čišćenje u cijelom sistemu ima za cilj da zaštiti korisnike od bezbjednosnih prijetnji.

Zašto Google briše neaktivne naloge?

„Google“ briše neaktivne naloge iz svog sistema jer kaže da postoji „veća vjerovatnoća da će biti kompromitovani“. Nenadzirani nalozi se često oslanjaju na stare ili ponovo korištene lozinke, imaju manje sigurnosnih provera i deset puta je vjerovatnije da nemaju postavljenu dvofaktorsku autentifikaciju.

Kada je nalog kompromitovan, može se koristiti za bilo šta, od krađe identiteta do neželjenog ili zlonamernog sadržaja, poput neželjene pošte, istakla je kompanija prošlog maja.

Kada će nalozi biti izbrisani? "Google" će zvanično početi da ukida neaktivne naloge 1. decembra 2023. godine, navodi se u saopštenju kompanije. Počeće prvo sa eliminisanjem naloga koje su korisnici kreirali, a zatim ih više nikada nisu posjetili.

Pročitajte još

Koji Google nalozi su izbrisani?

Prema novim Googlesmjernicama, ako nalog nije korišćen najmanje dvije godine, nalog i njegov sadržaj, uključujući sadržaj u Google Workspace-u, mogu da se obrišu. Međutim, nova pravila se primjenjuju samo na lične Google naloge, što znači da to ne utiče na školske ili poslovne naloge.

Pored toga, Googleneće ukloniti naloge koji su otpremili Jutjub video-snimke ili koji imaju aktivne pretplate na aplikacije ili usluge vijesti. Pogođeni korisnici će dobiti više obaveštenja da će njihovi nalozi biti ugašeni pre nego što se to zaista i dogodi, prenosi Večernji.hr.

Kako da sačuvate svoj nalog?

Da biste bili sigurni da vaš Google nalog ostaje aktivan, prijavite se na svoj nalog i koristite jedan od alata kompanije, kao što su: Gmail, Google Disk, Google slike i Google Play.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Gugl“ u bojama srpske zastave „Gugl“ u bojama srpske zastave
"Gugl" izbrisao sajtove institucija Srpske "Gugl" izbrisao sajtove institucija Srpske
„Google“ slavi 25. rođendan „Google“ slavi 25. rođendan
Najčitanije
 • Egzodus Srba iz Sarajeva 1996. godine (VIDEO)
  6h 7m
  11
 • Kako su Koprivice vratile mošti Svetog Haralampija u manastir Moraču
  7h 2m
  2
 • Veliki požar u Sarajevu, evakuisana škola
  23h 18m
  1
 • Izgorjela kuća porodice Todorović u Palama, pokrenute humanitarne akcije
  1h 36m
  0
 • U martu besplatni skrining testovi na karcinom grlića materice za žene sa područja Istočnog Sarajeva
  3h 26m
  1