Goran Kovačević srebrni u BiH (FOTO)

11.04.2022. 21:13
0
IZVOR: radiofoca.com

Parakaratista iz Foče Goran Kovačević svake godine se okiti zlatnim ili srebrnim medaljama na prvenstvima Srpske i BiH, a njegov trener Ljubomir Todović ističe da bi mogao biti primjer, ne samo sportistima, da se u životu uz snažnu volju i veliku posvećenost sve prepreke mogu savladati.

Na nedavno održanom Seniorskom prvenstvu BiH u karateu u Vogošći, član fočanskog Karate kluba “Ljubišnja” Goran Kovačević osvojio je srebrnu medalju u kategoriji parakaratista, a istim odličjem okitio se i njegov trener Ljubomir Todović u konkurenciji veterana.

Goran Kovačević, tridesetosmogodišnji momak rođen sa Daunovim sindromom, višestruki je šampion Republike Srpske u parakarateu, a još jednom zlatu sa republičkog takmičenja, koje je osvojio početkom godine, sada je pridružio i drugo srebro sa prvenstva BiH, uz jedno zlato osvojeno 2020. godine.

Ovaj veliki borac tako je ponovio uspjeh iz prošle godine, kada je takođe bio prvi u Srpskoj i drugi u BiH.

Kovačević karate u fočanskom klubu „Ljubišnja“ trenira već 25 godiona, a aktivno se takmiči od 2017. godine.

Uz zlatne i srebrne medalje iz karatea, on je kao učesnik Specijalne olimpijade BiH za osobe sa teškoćama u razvoju 2021. godine, osvojio zlato i dvije bronze u atletskim disciplinama bacanje kugle, skok u dalj i trčanje na 50 metara.

Slika

Foto: radiofoca.com

- U Vogošći je bilo dobro, srećan sam zbog drugog mjesta. Dobro sam se spremao sa svojim trenerom, svaki dan smo vježbali kate. Treniramo, družimo se, idemo na turnire - priča Kovačević.

Isti uspjeh kao njegov učenik na prvenstvu BiH u Vogošći ostvario je i šezdesetosmogodišnji trener Ljubomir Todović.

On priča da je Goran Kovačević na prostorima Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore jedan od najboljih, ako ne i najbolji takmičar, u svojoj kategoriji.

- On to radi sa velikim zadovoljstvom i velikom voljom, veoma uspješno. To je momak kojeg treba pohvaliti i podržati - kaže Todović.

On ističe da Goran Kovačević može biti inspiracija i primjer svim sportistima Foče i ne samo sportistima, da se uz veliku ljubav, posvećenost i snažnu volju sve prepreke mogu savladati.

- Njemu mnogo znači druženje u samoj sali, gdje ga svi uvažavamo i volimo, kao i na putovanjima kada on počinje pjesme i pravi veselje. Na takmičenjima podržava drugare iz kluba kao stariji brat, iskreno ih voli, a i oni njega - priča Todović.

Todović ističe da u prostorijama Centra za kulturu i informisanje karate vježbaju osobe sa teškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi i redovni sportisti.

- Zahvalio bih se osoblju Centra za kulturu i informiosanje i opštini što su nam omogućili ove uslove, jer ove kategorije u nekim drugim uslovima vrlo teško bi mogli da rade -  napominje Todović.

To što je Goga, kako u Foči svi znaju Gorana Kovačevića, veliki borac ne treba mnogo da čudi ako se ima u vidu da njegov trener Todović na pragu osme decenije života još trenira i to ne samo karate, već redovno učestvuje na maratonima, polumaratonima i planinskim trkama.

Slika

Foto: radiofoca.com

Todović je učestvovao u „Trci u kamenu“ u Trebinju svih sedam puta, koliko se ona održava, a posljednje četiri je najstariji učesnik.

- Prošle godine sam bio na šest maratona i polumaratona, očekuje me uskoro maraton na Igmanu, a spremam se i za poklonički ultramaraton manastiru Mileševo. Nadam se, uz Božiju pomoć, da ću imati snage - kaže Todović.

On dodaje da je formula održavanja vitalnosti jednostavna, a to je upornost.

- Pokušavam i za sada uspijevam da pobijedim sebe, a kada pobijedim sebe mogu da pariram svim izazovima. Uveo sam sebi ritual da ustajem ujutro u pet sati i trčim na Crni vrh, to je nekih 17 kilometara. Pratim redovno sve treninge u klubu i sve manifestacije, poput maratona i polumaratona, što mi daje zadovoljstvo i snagu da se družim sa mlađima i da učestvujem na takmičenjima - pojašnjava Todović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    18h 24m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 42m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    13h 9m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    15h 57m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    9h 18m
    0