Горан Ковачевић сребрни у БиХ (ФОТО)

11.04.2022. 21:13
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Паракаратиста из Фоче Горан Ковачевић сваке године се окити златним или сребрним медаљама на првенствима Српске и БиХ, а његов тренер Љубомир Тодовић истиче да би могао бити примјер, не само спортистима, да се у животу уз снажну вољу и велику посвећеност све препреке могу савладати.

На недавно одржаном Сениорском првенству БиХ у каратеу у Вогошћи, члан фочанског Карате клуба “Љубишња” Горан Ковачевић освојио је сребрну медаљу у категорији паракаратиста, а истим одличјем окитио се и његов тренер Љубомир Тодовић у конкуренцији ветерана.

Горан Ковачевић, тридесетосмогодишњи момак рођен са Дауновим синдромом, вишеструки је шампион Републике Српске у паракаратеу, а још једном злату са републичког такмичења, које је освојио почетком године, сада је придружио и друго сребро са првенства БиХ, уз једно злато освојено 2020. године.

Овај велики борац тако је поновио успјех из прошле године, када је такође био први у Српској и други у БиХ.

Ковачевић карате у фочанском клубу „Љубишња“ тренира већ 25 годиона, а активно се такмичи од 2017. године.

Уз златне и сребрне медаље из каратеа, он је као учесник Специјалне олимпијаде БиХ за особе са тешкоћама у развоју 2021. године, освојио злато и двије бронзе у атлетским дисциплинама бацање кугле, скок у даљ и трчање на 50 метара.

Слика

Фото: radiofoca.com

- У Вогошћи је било добро, срећан сам због другог мјеста. Добро сам се спремао са својим тренером, сваки дан смо вјежбали кате. Тренирамо, дружимо се, идемо на турнире - прича Ковачевић.

Исти успјех као његов ученик на првенству БиХ у Вогошћи остварио је и шездесетосмогодишњи тренер Љубомир Тодовић.

Он прича да је Горан Ковачевић на просторима Српске, БиХ, Србије и Црне Горе један од најбољих, ако не и најбољи такмичар, у својој категорији.

- Он то ради са великим задовољством и великом вољом, веома успјешно. То је момак којег треба похвалити и подржати - каже Тодовић.

Он истиче да Горан Ковачевић може бити инспирација и примјер свим спортистима Фоче и не само спортистима, да се уз велику љубав, посвећеност и снажну вољу све препреке могу савладати.

- Њему много значи дружење у самој сали, гдје га сви уважавамо и волимо, као и на путовањима када он почиње пјесме и прави весеље. На такмичењима подржава другаре из клуба као старији брат, искрено их воли, а и они њега - прича Тодовић.

Тодовић истиче да у просторијама Центра за културу и информисање карате вјежбају особе са тешкоћама у развоју, ратни војни инвалиди и редовни спортисти.

- Захвалио бих се особљу Центра за културу и информиосање и општини што су нам омогућили ове услове, јер ове категорије у неким другим условима врло тешко би могли да раде -  напомиње Тодовић.

То што је Гога, како у Фочи сви знају Горана Ковачевића, велики борац не треба много да чуди ако се има у виду да његов тренер Тодовић на прагу осме деценије живота још тренира и то не само карате, већ редовно учествује на маратонима, полумаратонима и планинским тркама.

Слика

Фото: radiofoca.com

Тодовић је учествовао у „Трци у камену“ у Требињу свих седам пута, колико се она одржава, а посљедње четири је најстарији учесник.

- Прошле године сам био на шест маратона и полумаратона, очекује ме ускоро маратон на Игману, а спремам се и за поклонички ултрамаратон манастиру Милешево. Надам се, уз Божију помоћ, да ћу имати снаге - каже Тодовић.

Он додаје да је формула одржавања виталности једноставна, а то је упорност.

- Покушавам и за сада успијевам да побиједим себе, а када побиједим себе могу да парирам свим изазовима. Увео сам себи ритуал да устајем ујутро у пет сати и трчим на Црни врх, то је неких 17 километара. Пратим редовно све тренинге у клубу и све манифестације, попут маратона и полумаратона, што ми даје задовољство и снагу да се дружим са млађима и да учествујем на такмичењима - појашњава Тодовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 24m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 53m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    11h 11m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    6h 7m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 19m
    0