Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“

16.12.2019. 11:09
0
IZVOR: Srna

Književnu nagradu "Rastko Petrović" za 2019. godinu dobili su Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva, Ilija Šaula iz Vest Čestera u SAD i Silvija Otašević iz Majamija, dok je nagradu za životno djelo dobio Ivo Munćan iz Temišvara, saopštila je danas Matica iseljenika i Srba u regionu.

Vračar je nagradu dobio za zbirku pjesama "Ispovest ludaka", Šaula za roman "Midar" i Otaševićeva za roman za djecu "Olimpijski san", a Munćan nagradu za životno djelo.

Nagradu "Rastko Petrović" Matica iseljenika i Srba u regionu dodjeljuje od 1996. godine i to u tri kategorije: za životno djelo i za najbolje prozno i poetsko djelo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu, a od ove godine i za stvaraoce koji pišu za djecu i mlade.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedjeljnik "Naša reč" u izdanju Saveza Srba u Rumuniji i elektronski portal "Štajerske novice" u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora.

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu 25. decembra.

Goran Vračar /55/, rođen je u Sarajevu, a objavio je roman "Sedmi dan", knjigu poetskih priča "Kada ti jave da sam umro", kao i knjige poezije "Let iznad Lukavičijeg gnijezda", "Kad smo se voljeli nas dvoje" i "Ispovest ludaka".

Njegovu pjesmu "Svjetla Sarajeva" objavila je sarajevska grupa "Zabranjeno pušenje", kao prvu na albumu "Šok i nevjerica".

Dobitnik je nagrada na Vidovdanskim susretima Sokolac, Zadužbine "Jovan Dučić" iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Srpske i nagrade "Izvor" za najbolju pjesmu koju dodjeljuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Član je Udruženja književnika Republike Srpske i predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske - Istočno Sarajevo.

Dobitnik nagrade za životno djelo Ivo Munćan rođen je 1943. godine u Varjašu u Rumuniji.

Završio je srpsku gimnaziju u Temišvaru i Filološki fakultet Univerziteta u Bukureštu, a pored književnosti bavi se publicistikom i prevodilaštvom.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i od 1966. godine objavio je 101 knjigu poezije i proze na srpskom i rumunskom jeziku.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    19h 37m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    17h 51m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    15h 41m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    8h 6m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    13h 39m
    0