Gorivo bi trebalo da pojeftini i za pola marke

09.03.2020. 17:54
0
IZVOR: nezavisne.com

Gorivo u BiH trebalo bi da pojeftini i do pola marke po litru ukoliko cijena nafte na svjetskom tržištu ostane na jučerašnjem nivou, ističu stručnjaci.

Cijena nafte je doslovno preko noći na svjetskom tržištu pala za više od 30 odsto, što nije zabilježeno decenijama.

Bh. stručnjaci naglašavaju da je pad u maloprodaji u BiH neminovan, ali prije toga treba da se potroše zalihe u rafinerijama.

U prosjeku, gorivo u BiH trenutno košta oko 2,30 KM po litru, a sagovornici Nezavisnih ističu da će, ostane li ovakvo stanje na globalnom nivou, bh. distributeri imati dovoljno prostora da koriguju svoje cjenovnike.

- Ako ovo potraje sedam do deset dana, cijene bi trebalo da padaju. Rafinerijske cijene već padaju. S aspekta onoga što sam pratio u proteklih 20 godina, ako bi se zadržale ove cijene na svjetskom tržištu, nema dileme da bi kod nas gorivo trebalo do košta između 1,80 i dvije KM - rekao je za "Nezavisne" Almir Bečarević, stručnjak u ovoj oblasti.

Dodaje da u proteklih 20 godina ovakav drastičan pad cijena nafte na svjetskom tržištu nije viđen.

- U noći između nedjelje i ponedjeljka cijena je pala na, u prosjeku, 32 USD, što je pad za više od 30 odsto za jednu noć. Ujedno, nafta je za sedam dana pala sa 55 na 32 USD, što je pad od oko 40 odsto", naveo je Bečarević.

Distributeri ne isključuju mogućnost da će gorivo pojeftiniti i na našim pumpama, ali to, ističu, ne zavisi od njih.

U interesu im je, dodaju, da gorivo bude jeftinije, jer bi tada i kupaca na pumpama bilo više.

- Kad rafinerije spuste svoje cijene, distributeri će gledati da urade isto. Poslije ovog što se dogodilo vjerovatno će doći do pada rafinerijskih cijena - rekao je za "Nezavisne novine" Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Drastičan pad cijena nafte, kako neki tvrde, posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog "OPEC-a" o daljem smanjenju proizvodnje.

Drugi pak tvrde da je ovakav pad uzrokovao virus korona, koji se širi po svijetu.

Posljednjih sedmica su cijene nafte ionako bile pod snažnim pritiskom zbog širenja virusa korona, što će, procjenjuje se, izazvati usporavanje rasta globalne privrede, a time i smanjiti potražnju za naftom.

Ovako oštar dnevni pad cijena nafte nije zabilježen još od januara 1991. godine, kada su cijene potonule za 33 odsto.

Prema pisanju "Guardiana", postoji mogućnost da svjetske berze registruju najgori dan od finansijske krize 2008. godine.

Kako se navodi, eskalirajuća kriza, koja je u vezi s virusom korona, te erupcijom naftnog rata između Saudijske Arabije i Rusije, aktivirala je masovni talas prodaje dionica na berzama.

Stručnjaci smatraju da je jučerašnje jutro najgore u istoriji Londonske berze. Italijanska berza, takođe, zabilježila je pad od žestokih 10 procenata.

Oslabio dolar

Neke od najznačajnijih svjetskih valuta - evro, britanska funta i japanski jen naglo su ojačale u odnosu na američki dolar, što je posljedica jučerašnjeg pada cijena nafte na svjetskom tržištu.

Jedinstvena evropska valuta je tako naglo dostigla vrijednost od 1,14 u odnosu na američki dolar, što predstavlja najveću vrijednost u proteklih 13 mjeseci.

Što se tiče britanske funte, ona se juče ujutru nalazila na najvrednijoj tački od kraja januara ove godine, pa jedna funta košta 1,31 dolar. Japanski jen je takođe ojačao u odnosu na dolar, pa je jedan USD juče ujutru koštao 102 jena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vozači odustaju od vožnje na plin Vozači odustaju od vožnje na plin
Koliko dugo gorivo smije stajati u rezervoaru? Koliko dugo gorivo smije stajati u rezervoaru?
Novi rast cijena goriva u Srpskoj Novi rast cijena goriva u Srpskoj
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  21h 6m
  1
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  19h 44m
  0
 • Svečano otkrivena spomen-tabla posvećena Momi Kaporu u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  20h 24m
  3
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  20h 47m
  0
 • Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora
  7h 38m
  0