Гориво би требало да појефтини и за пола марке

09.03.2020. 17:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Гориво у БиХ требало би да појефтини и до пола марке по литру уколико цијена нафте на свјетском тржишту остане на јучерашњем нивоу, истичу стручњаци.

Цијена нафте је дословно преко ноћи на свјетском тржишту пала за више од 30 одсто, што није забиљежено деценијама.

Бх. стручњаци наглашавају да је пад у малопродаји у БиХ неминован, али прије тога треба да се потроше залихе у рафинеријама.

У просјеку, гориво у БиХ тренутно кошта око 2,30 КМ по литру, а саговорници Независних истичу да ће, остане ли овакво стање на глобалном нивоу, бх. дистрибутери имати довољно простора да коригују своје цјеновнике.

- Ако ово потраје седам до десет дана, цијене би требало да падају. Рафинеријске цијене већ падају. С аспекта онога што сам пратио у протеклих 20 година, ако би се задржале ове цијене на свјетском тржишту, нема дилеме да би код нас гориво требало до кошта између 1,80 и двије КМ - рекао је за "Независне" Алмир Бечаревић, стручњак у овој области.

Додаје да у протеклих 20 година овакав драстичан пад цијена нафте на свјетском тржишту није виђен.

- У ноћи између недјеље и понедјељка цијена је пала на, у просјеку, 32 USD, што је пад за више од 30 одсто за једну ноћ. Уједно, нафта је за седам дана пала са 55 на 32 USD, што је пад од око 40 одсто", навео је Бечаревић.

Дистрибутери не искључују могућност да ће гориво појефтинити и на нашим пумпама, али то, истичу, не зависи од њих.

У интересу им је, додају, да гориво буде јефтиније, јер би тада и купаца на пумпама било више.

- Кад рафинерије спусте своје цијене, дистрибутери ће гледати да ураде исто. Послије овог што се догодило вјероватно ће доћи до пада рафинеријских цијена - рекао је за "Независне новине" Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Драстичан пад цијена нафте, како неки тврде, посљедица је одлуке Саудијске Арабије, највећег свјетског извозника нафте, да казни Русију, другог највећег свјетског произвођача нафте, која у петак није пристала на приједлог "OPEC-а" о даљем смањењу производње.

Други пак тврде да је овакав пад узроковао вирус корона, који се шири по свијету.

Посљедњих седмица су цијене нафте ионако биле под снажним притиском због ширења вируса корона, што ће, процјењује се, изазвати успоравање раста глобалне привреде, а тиме и смањити потражњу за нафтом.

Овако оштар дневни пад цијена нафте није забиљежен још од јануара 1991. године, када су цијене потонуле за 33 одсто.

Према писању "Guardiana", постоји могућност да свјетске берзе региструју најгори дан од финансијске кризе 2008. године.

Како се наводи, ескалирајућа криза, која је у вези с вирусом корона, те ерупцијом нафтног рата између Саудијске Арабије и Русије, активирала је масовни талас продаје дионица на берзама.

Стручњаци сматрају да је јучерашње јутро најгоре у историји Лондонске берзе. Италијанска берза, такође, забиљежила је пад од жестоких 10 процената.

Ослабио долар

Неке од најзначајнијих свјетских валута - евро, британска фунта и јапански јен нагло су ојачале у односу на амерички долар, што је посљедица јучерашњег пада цијена нафте на свјетском тржишту.

Јединствена европска валута је тако нагло достигла вриједност од 1,14 у односу на амерички долар, што представља највећу вриједност у протеклих 13 мјесеци.

Што се тиче британске фунте, она се јуче ујутру налазила на највреднијој тачки од краја јануара ове године, па једна фунта кошта 1,31 долар. Јапански јен је такође ојачао у односу на долар, па је један USD јуче ујутру коштао 102 јена.

Коментари 0
Повезане вијести
Гориво у Српској појефтињује пет до десет пфенига Гориво у Српској појефтињује пет до десет пфенига
Српска ће имати довољно гаса Српска ће имати довољно гаса
Гориво у Српској додатно појефтињује Гориво у Српској додатно појефтињује
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  23h 36m
  4
 • Преминуо Веселин Пукета
  2h 52m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  3h 56m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  19h 11m
  0
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  19h 30m
  1