Gradi se tramvajska pruga do Hrasnice

10.03.2022. 21:47
0
IZVOR: klix.ba

Vlada Kantona Sarajevo je danas objavila Poziv za dostavu ponuda za odabir izvođača radova za projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Projekt podrazumijeva 12,96 kilometara pruge sa 20 izgrađenih stajališta i okretnicama na Ilidži i u Hrasnici.

- Nakon skoro 40 godina priče o tramvajskoj pruzi do Hrasnice, danas je raspisan tender za izvođača radova. U prvom dijelu mandata 2019. godine pokrenuo sam ovaj projekat. Sada sam još zadovoljniji što je Vlada prepoznala moje inicijative i zalaganja i što smo došli do ovoga što imamo danas - rekao je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Rok za dostavu ponuda je 9. maj.

Krajem prošle godine, nakon što su premijer Edin Forto i ministar Šteta potpisali mandatno pismo sa EBRD-om, raspisan je tender za nadzor i napravljeni su prvi koraci za početak realizacije ovog projekta.

- Otkad znam za sebe slušam legendu o tramvaju za Hrasnicu. Sada legendu pretvaramo u stvarnost. Izgradićemo prugu i kupiti tramvaje kojima će se građani voziti i do Hrasnice. Tu infrastrukturu će pratiti ekonomski i drugi razvoj. Unapređenje javnog prevoza i proširenje tramvajske pruge i trolejbuske mreže mora biti strateško opredjeljenje svih narednih vlada. Kada tome dodamo unapređenje i proširenje biciklističkih staza, možemo reći da se krećemo prema Evropi kada govorimo o kvalitetu života u Sarajevu - istakao je premijer Forto.

Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice je, kako navodi načelnik Nermin Muzur, istorijski projekt za opštinu Ilidža.

- Dugo smo čekali na ovaj projekt, slušali o njemu, zato sam ponosan na opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo za realizaciju ovog projekta i na saradnju sa ministrom Štetom, sa kojima činimo istorijski trenutak za Hrasnicu i Ilidžu. Za stanovnike naše opštine svakodnevnica će biti olakšana, a standard života kvalitetniji. Današnje raspisivanje tendera je odličan poklon svim stanovnicima Ilidže uoči 12. marta, Dana naše opštine - zaključio je načelnik Muzur.

Postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Odvajanje Ilidže (Dvanaest žigosanih, priča druga) Odvajanje Ilidže (Dvanaest žigosanih, priča druga)
Na Ilidži uhapšeno lice zbog trgovine drogom Na Ilidži uhapšeno lice zbog trgovine drogom
Na Ilidži opljačkana benzinska pumpa Na Ilidži opljačkana benzinska pumpa
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    3h 36m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    3h 16m
    0
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    6h 39m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    7h 36m
    2
  • Policajac uboden nožem!
    21h 1m
    0