Građani Srpske potrošili više od 12 miliona evra

01.12.2021. 10:41
0
IZVOR: Tanjug

Crni petak ove godine ispraznio je novčanike građanima Republike Srpske za 24,5 miliona maraka (oko 12,5 miliona evra), odnosno skoro tri i po puta više nego lani, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Prema podacima Poreske uprave, na crni petak, 26. novembra ove godine, građani su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada su kase trgovaca napunili sa 27,6 miliona KM (oko 14,1 miliona evra), prenijele su Nezavisne novine.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih delatnosti Republike Srpske, kaže da je crni petak mogao proći i uz duplo manje potrošenog novca.

Mi smo kupoholičari i volimo trošiti pare, mi smo takav narod. Uvijek kad naiđu takvi događaji kao što je crni petak, smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštjedeti nekih para, pa nas uhvati potrošačka groznica – kaže on.

Savanović ističe da nisu svi podjednako trošili novac tokom tog dana i da su najviše trošili oni koji imaju viška para.

Iz Udruženja potrošača kažu da je trend povećane potrošnje očekivan, jer je i sam trend crnog petka sve više zastupljen na našim prostorima.

– Crni petak je trend koji je sve zastupljeniji kod nas i na našem tržištu i može se očekivati da će trend povećanja prihoda prema Poreskoj upravi biti sve veći, a to je sigurno zasluga i nadležnih organa koji se bore protiv sive ekonomije i ilegalne kupovine – kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istraživanje o prihodima, siromaštvu i uslovima života građana Istraživanje o prihodima, siromaštvu i uslovima života građana
Lažni električari traže novac od građana Lažni električari traže novac od građana
MUP Srpske: Na vrijeme provjeriti rok važenja ličnih dokumenata MUP Srpske: Na vrijeme provjeriti rok važenja ličnih dokumenata
Najčitanije
 • Dojave o bombama na više lokacija u Istočnom Sarajevu
  4h 21m
  0
 • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva zbog nanošenja tjelesnih povreda
  3h 32m
  0
 • Krađa u Palama
  4h 35m
  0
 • Prikazan dokumentarni film povodom 30 godina Istočnog Novog Sarajeva
  18h 19m
  0
 • Nestao Miloš Grahovac iz Nevesinja
  3h 36m
  0