Грађани Српске потрошили више од 12 милиона евра

01.12.2021. 10:41
0
ИЗВОР: Tanjug

Црни петак ове године испразнио је новчанике грађанима Републике Српске за 24,5 милиона марака (око 12,5 милиона евра), односно скоро три и по пута више него лани, саопштено је из Пореске управе РС.

Према подацима Пореске управе, на црни петак, 26. новембра ове године, грађани су потрошили нешто мање у односу на претпандемијску 2019. годину када су касе трговаца напунили са 27,6 милиона КМ (око 14,1 милиона евра), пренијеле су Независне новине.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних делатности Републике Српске, каже да је црни петак могао проћи и уз дупло мање потрошеног новца.

Ми смо купохоличари и волимо трошити паре, ми смо такав народ. Увијек кад наиђу такви догађаји као што је црни петак, сматрамо да ћемо доћи много јефтиније до нечега и да ћемо уштједети неких пара, па нас ухвати потрошачка грозница – каже он.

Савановић истиче да нису сви подједнако трошили новац током тог дана и да су највише трошили они који имају вишка пара.

Из Удружења потрошача кажу да је тренд повећане потрошње очекиван, јер је и сам тренд црног петка све више заступљен на нашим просторима.

– Црни петак је тренд који је све заступљенији код нас и на нашем тржишту и може се очекивати да ће тренд повећања прихода према Пореској управи бити све већи, а то је сигурно заслуга и надлежних органа који се боре против сиве економије и илегалне куповине – каже Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача “Реакција” из Бањалуке.

Коментари 0
Повезане вијести
Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске
Велике гужве и мањи пазар за “црни петак”: Лажни попусти коштали трговце! Велике гужве и мањи пазар за “црни петак”: Лажни попусти коштали трговце!
Познато колико су грађани Српске потрошили новца за "црни петак" Познато колико су грађани Српске потрошили новца за "црни петак"
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 48m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 53m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 41m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 2m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    20h 41m
    4