Građani Srpske u izolaciji imaju pravo na bolovanje

26.03.2020. 09:14
0
IZVOR: Glas Srpske

Građani Republike Srpske koji su zaraženi virusom korona, kao i oni kojima je izrečena mjere samoizolacije 14 dana, imaju pravo na bolovanje, a osiguraniku će biti isplaćeno od 70 do 90 odsto plate.

U Fondu zdravstvenog osiguranje RS ističu da je prema Pravilniku o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene spriječenosti za rad predviđena i mogućnost bolovanja zbog sprovođenja propisanih mjera obavezne izolacije kao kliconoše ili pojava zarazne bolesti u njegovoj okolini.

- Osiguranicima kojima su rješenjem propisane mjere izolacije imaju pravo na bolovanje. Naknadu plata za bolovanja do 30 dana finansira poslodavac, a za bolovanja duže od mjesec naknadu plate poslodavcima refundiramo mi - pojašnjavaju u Fondu zdravstva.

Dodaju da inače Fond zdravstva za bolovanja duža od 30 dana poslodavcima refundira neto platu u iznosu od 70 odsto, osim za posebne slučajeve, poput zaraznih bolesti i slično, kada poslodavcima refundira neto platu u iznosu od 90 odsto.

- Kako je definisano ovim pravilnikom, ukoliko je nesposobnost za rad prouzrokovana izolovanošću kao kliconoše ili pojave zarazne bolesti u njegovoj okolini, Fond poslodavcima za bolovanja koja su duža od 30 dana refundira neto platu u iznosu od 90 odsto - kazali su u Fondu.

Podsjećaju da je istim pravilnikom regulisano da poslodavac za bolovanja do 30 dana isplaćuje platu u iznosu od 70 do 90 odsto, a da poslodavac u skladu sa svojim aktima sam odredi iznos u pomenutom rasponu.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
BiH nedostaje radnika, pogledajte kojih BiH nedostaje radnika, pogledajte kojih
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 51m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    5h 49m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    14h 15m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 30m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    14h 9m
    0