Na današnji dan Visoki Dečani uvršteni u svjetsku kulturnu baštinu

02.07.2024. 11:16
0
IZVOR: srna.rs

Manastir Visoki Dečani, koji datira iz 14. vijeka, uvršten je 2. jula 2004. godine na listu svjetske baštine Uneska.

Svetinju je počeo da gradi kralj Stefan Dečanski, a završio njegov sin car Dušan.

Ovaj manastir je jedna od najstarijih, najočuvanijih i najvećih zadužbina Nemanjića, uz manastir Gračanicu, Pećku patrijašriju i Bogorodicu Ljevišku.

Kralj Stefan Dečanski je u hrisovulji jasno naveo da je mjesto za dizanje hrama Božijeg u Dečanima izabrao Sveti Sava, ali ga je smrt prestigla.

Gradnja je trajala između 1326/1327. i 1334/1335. godine, a freske su završene oko 1348. godine. Manastir je posvećen Vaznesenju Gospodnjem — Spasovdanu /freska praznika se prikazuje i u kupoli pod nazivom Hrist Svedržitelj, svevladar/.

Glavni neimar bio je majstor Vito Kotoranin, a zabilježeno je još nekoliko imena majstora. Manastirska crkva predstavlja petobrodnu građevinu i pripada raškom stilu.

U samom planu Dečana stara iskustva raškog graditeljstva razvijena su i dovedena do sasvim novog izraza, uz primjenu najsloženijih rješenja savremene romanogotičke arhitekture srpskog Pomorja.

Manastir pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Manastiru Visoki Dečani upisano vlasništvo nad 24 hektara zemljišta Manastiru Visoki Dečani upisano vlasništvo nad 24 hektara zemljišta
Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    4h 7m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    22h 9m
    8
  • Trik kako da ukiselite kupus
    23h 45m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    22h 55m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    3h 41m
    0