Građani Srpske za "crni petak" potrošili skoro 25 miliona KM

30.11.2021. 20:14
0
IZVOR: nezavisne.com

"Crni petak" ove godine ispraznio je novčanike građanima Srpske za 24,5 miliona maraka, odnosno skoro tri i po puta više nego lani, podaci su Poreske uprave Republike Srpske.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na "crni petak", 26. novembra ove godine, građani su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada su kase trgovaca napunili sa 27,6 miliona maraka.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, kaže da je "crni petak" mogao proći i uz duplo manje potrošenog novca.

- Mi smo kupoholičari i volimo trošiti pare, mi smo takav narod. Uvijek kad naiđu takvi događaji kao što je 'crni petak' smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštedjeti nekih para, pa nas uhvati potrošačka groznica - kaže on.

Savanović ističe da nisu svi podjednako trošili novac tokom tog dana, te da su najviše trošili oni koji imaju viška para.

Iz udruženja potrošača kažu da je trend povećane potrošnje očekivan, jer je i sam trend "crnog petka" sve više zastupljeniji na našim prostorima.

- "Crni petak' je trend koji je sve zastupljeniji kod nas i na našem tržištu i može se očekivati da će trend povećanja prihoda prema Poreskoj upravi biti sve veći, a to je sigurno zasluga i nadležnih organa koji se bore protiv sive ekonomije i ilegalne kupovine - kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke, za "Nezavisne".

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi bračni parovi sve češće kupuju stanove Mladi bračni parovi sve češće kupuju stanove
Građani Srpske potrošili više od 12 miliona evra Građani Srpske potrošili više od 12 miliona evra
MUP RS: Oprez prilikom plaćanja na internetu MUP RS: Oprez prilikom plaćanja na internetu
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Sarajevu
  6h 29m
  0
 • Kažnjeni zbog narušavanja javnog reda i mira na Brusu (FOTO)
  8h 46m
  7
 • Ica Lavica ponovo otputovala u Tursku
  9h 12m
  0
 • Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma
  16h 21m
  1
 • U Palama obijena vikendica
  14h 6m
  0