Грађани Српске за "црни петак" потрошили скоро 25 милиона КМ

30.11.2021. 20:14
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Црни петак" ове године испразнио је новчанике грађанима Српске за 24,5 милиона марака, односно скоро три и по пута више него лани, подаци су Пореске управе Републике Српске.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, на "црни петак", 26. новембра ове године, грађани су потрошили нешто мање у односу на претпандемијску 2019. годину када су касе трговаца напунили са 27,6 милиона марака.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, каже да је "црни петак" могао проћи и уз дупло мање потрошеног новца.

- Ми смо купохоличари и волимо трошити паре, ми смо такав народ. Увијек кад наиђу такви догађаји као што је 'црни петак' сматрамо да ћемо доћи много јефтиније до нечега и да ћемо уштедјети неких пара, па нас ухвати потрошачка грозница - каже он.

Савановић истиче да нису сви подједнако трошили новац током тог дана, те да су највише трошили они који имају вишка пара.

Из удружења потрошача кажу да је тренд повећане потрошње очекиван, јер је и сам тренд "црног петка" све више заступљенији на нашим просторима.

- "Црни петак' је тренд који је све заступљенији код нас и на нашем тржишту и може се очекивати да ће тренд повећања прихода према Пореској управи бити све већи, а то је сигурно заслуга и надлежних органа који се боре против сиве економије и илегалне куповине - каже Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" из Бањалуке, за "Независне".

Коментари 0
Повезане вијести
Пелет разграбљен упркос високим цијенама Пелет разграбљен упркос високим цијенама
Њемачка престаје куповати руски угаљ и нафту Њемачка престаје куповати руски угаљ и нафту
Цијене у Српској достигле историјски максимум Цијене у Српској достигле историјски максимум
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  14h 44m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  14h 28m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  13h 48m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  13h 24m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  9h 44m
  3