Грађани Српске за "црни петак" потрошили скоро 25 милиона КМ

30.11.2021. 20:14
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Црни петак" ове године испразнио је новчанике грађанима Српске за 24,5 милиона марака, односно скоро три и по пута више него лани, подаци су Пореске управе Републике Српске.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, на "црни петак", 26. новембра ове године, грађани су потрошили нешто мање у односу на претпандемијску 2019. годину када су касе трговаца напунили са 27,6 милиона марака.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, каже да је "црни петак" могао проћи и уз дупло мање потрошеног новца.

- Ми смо купохоличари и волимо трошити паре, ми смо такав народ. Увијек кад наиђу такви догађаји као што је 'црни петак' сматрамо да ћемо доћи много јефтиније до нечега и да ћемо уштедјети неких пара, па нас ухвати потрошачка грозница - каже он.

Савановић истиче да нису сви подједнако трошили новац током тог дана, те да су највише трошили они који имају вишка пара.

Из удружења потрошача кажу да је тренд повећане потрошње очекиван, јер је и сам тренд "црног петка" све више заступљенији на нашим просторима.

- "Црни петак' је тренд који је све заступљенији код нас и на нашем тржишту и може се очекивати да ће тренд повећања прихода према Пореској управи бити све већи, а то је сигурно заслуга и надлежних органа који се боре против сиве економије и илегалне куповине - каже Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" из Бањалуке, за "Независне".

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани Српске потрошили више од 12 милиона евра Грађани Српске потрошили више од 12 милиона евра
МУП РС: Опрез приликом плаћања на интернету МУП РС: Опрез приликом плаћања на интернету
“Црни петак” новчанике завија у црно “Црни петак” новчанике завија у црно
Најчитаније
 • Ђорђе Мочевић најбржи у пливању за Часни крст на Жељезници у Војковићима
  3h 37m
  0
 • Повећана основица примања за борачке категорије у Српској
  22h 43m
  0
 • Данас пливање за Часни крст на ријеци Жељезници у Војковићима
  7h 7m
  0
 • Паљанин Петар Благојевић нови фудбалер Simm Baua
  17h 37m
  0
 • Због дуга за РТВ таксу заплијенили му тракторску брначу (ФОТО)
  18h 17m
  3