Грађани Српске за "црни петак" потрошили скоро 25 милиона КМ

30.11.2021. 20:14
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Црни петак" ове године испразнио је новчанике грађанима Српске за 24,5 милиона марака, односно скоро три и по пута више него лани, подаци су Пореске управе Републике Српске.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, на "црни петак", 26. новембра ове године, грађани су потрошили нешто мање у односу на претпандемијску 2019. годину када су касе трговаца напунили са 27,6 милиона марака.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, каже да је "црни петак" могао проћи и уз дупло мање потрошеног новца.

- Ми смо купохоличари и волимо трошити паре, ми смо такав народ. Увијек кад наиђу такви догађаји као што је 'црни петак' сматрамо да ћемо доћи много јефтиније до нечега и да ћемо уштедјети неких пара, па нас ухвати потрошачка грозница - каже он.

Савановић истиче да нису сви подједнако трошили новац током тог дана, те да су највише трошили они који имају вишка пара.

Из удружења потрошача кажу да је тренд повећане потрошње очекиван, јер је и сам тренд "црног петка" све више заступљенији на нашим просторима.

- "Црни петак' је тренд који је све заступљенији код нас и на нашем тржишту и може се очекивати да ће тренд повећања прихода према Пореској управи бити све већи, а то је сигурно заслуга и надлежних органа који се боре против сиве економије и илегалне куповине - каже Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" из Бањалуке, за "Независне".

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Предложен притвор за пореске инспекторе Предложен притвор за пореске инспекторе
Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 35m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 53m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 20m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 8m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 29m
    0