Gradonačelnica Sarajeva ugostila i nagradila pokret ekstremista

25.05.2023. 15:51
12
IZVOR: glassrpske.com

 Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nagrađivanjem članova takozvanog „Antidejton pokreta“ zlatnicima Grada Sarajeva izazvala je mnoštvo negativnih reakcija s obzirom na to da su pokret, koji inače, nije registrovan, kao i njegov lider Nihad Aličković u javnosti odavno prepoznati kao esktremisti čiji se rad zasniva na antiustavnom djelovanju.

Razlog za pozivanje Nihada Aličkovića i njegovih radikala je pomoć Turskoj nakon zemljotresa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da je Benjamina Karić, prijemom i uručivanjem zlatnika Grada Sarajeva za predstavnike takozvanog "Antidejton pokreta", dokazala dugogodišnje tvrdnje Republike Srpske da bošnjački politički predstavnici podržavaju antidejtonsko i antiustavno djelovanje u BiH.

- Iako je u suštini politički nebitna ličnost koja, nažalost, obavlja bitnu reprezentativnu poziciju, ovo nije nešto preko čega treba preći jer nosi određenu simboliku koja sigurno ne prija nikome normalnom u BiH. U svakoj normalnoj zemlji, što BiH odavno nije, ovakav potez bio bi okarakterisan kao ozbiljno antiustavno djelovanje - rekao je Ćosić Srni.

On je napomenuo da su takozvani "Antidejton pokret" i njegov nazovi lider Nihad Aličković u javnosti Republike Srpske i BiH odavno prepoznati kao esktremisti čiji se rad zasniva na antiustavnom djelovanju i širenju netrpeljivosti prema Srbima i Republici Srpskoj.

- Takve ljude, koji se otvoreno bore protiv Ustava zemlje koju navodno vole više od svega, zvanično prima i dijeli im priznanja gradonačelnica nečega što bi trebalo da bude glavni grad svih u BiH. I onda Republika Srpska i Srbi ne valjaju i nas, koji se borimo za Ustav BiH onako kako je i napisan, optužuju za antiustavno djelovanje. BiH je zaista nevjerovatan paradoks - ocijenio je Ćosić.

Nakon ovoga, poručio je Ćosić, bošnjački političari ne treba da se čude, niti imaju pravo da histerišu ako se u BiH pojavi pokret koji će se boriti isključivo za osamostaljenje Republike Srpske, a čiji će predstavnici biti rado viđeni gosti u zvaničnim institucijama republičkog i lokalnog nivoa.

O nagrađivanju Aličkovića i drugih članova pokreta, ali i usvajanja zaključka o obilježavanju Dana bijelih traka 31. maja postavljanjem velikog bijelog čaršafa preko Vijećnice reagovao je i Edin Ramulić, Prijedorčanin i dio inicijative "Jer me se tiče" koja godinama organizuje obilježavanje dana bijelih traka u Prijedoru.

- Mi smo i ranije reagovali kada su oni miješaju i prljaju Dan bijelih traka tako što organizuju svoje militarističke projekte. Oni su prepoznati kao ekstremistička organizacija i oni to zaista i jesu. Oni zapravo nisu ni organizacija, nisu nigdje registrovani, dakle djeluju ilegalno - kazao je Ramulić, prenosi Kliks.

Istakao je da su i članovi "Jer me se tiče" meta brojnih prijetnji, uvreda i psovki od članova „Antidejton pokreta“.

- I to se događa godinama u kontinuitetu. Od prošle godine, tajno, iako je bila javna rasprava, nigdje nije saopšteno, da u budžetu Grada Sarajeva da postoji stavka i za obilježavanje Dana bijelih traka, nakon obilježavanja 11. jula. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Jedini trošak koji mi imamo godinama jesu 102 ruže i objava čitulje. Nikakvog drugog troška nema. Neprihvatljivo nam je da se pojavljuje bilo kakav novac, da se nešto budžetira i da se iko plaća. Ali ta ekipa je spremna, oni neovlašteno prodaju razne stvari sa simobilima armije i države. To je njihov način rada. Oni od Prijedorčana skupljaju novac u dijaspori nešto što je usmjereno direktno protiv svega onoga što mi radimo u Prijedoru - govori Ramulić.

On je kazao da mnoge Prijedorčane ne iznenađuje da ovakav potez dolazi iz SDP-a te da su apsolutno protiv postavljanja bijelog čaršafa preko sarajevske Vijećnice u režiji političara.

- Ovo je prvi put da je jedna institucija u BiH prepoznala angažman i rad „Antidejton pokreta“ kako na patriotskom putu tako i na humanitarnom polju - naveli su iz ovog pokreta na čijem čelu je Nihad Aličković.

Gradonačelnica Sarajeva  je navela da nikakva nagrada ili priznanje Grada Sarajeva nisu dodjeljeni navedenom pokretu.

- Zlatnik je suvenir koji poklanjamo u znak zahvale za različite aktivnosti.

Prijem je organizovan za pojedince koji su pomagali narodu Sirije i Turske nakon razornih zemljotresa. Nihad Aličković, Sadik Menković i Midhat Hajdarević su proveli mjesec dana u kampu za djecu u Siriji, gdje su volonterski pomagali unesrećenom narodu a posebno djeci.

Ja sam gradonačelnica svih građana, bez obzira na bilo kakve politike ili politička uvjerenja. Organizovala sam sam prijeme i zahvalila se i drugim organizacijama koji su pomagali Turskoj i Siriji: Udruženju Pomozi.ba, zlatnike su dobili i svi članovi GSS-a koji su bili na terenu, njih preko stotinu – tvrdi ona.

Dodala je da je prijedlog delegacije koju je primila vrlo plemenit - da preko 500 crteža koje su iz zahvalnosti nacrtala djeca iz kampova, prodaju na donatorskoj izložbi, od čega će novac biti uplaćen za pomoć.

- Ideju sam sa oduševljenjem prihvatila. Da li je grijeh nagraditi dobro djelo? Da li je grijeh ponašati se jednako prema svim ljudima koji naprave nešto dobro, bez obzira na politiku? Sigurna sam da nije, a svima onima koji misle da jeste se izvinjavam za povredu emocija.

Ja sam simbolično nagradila humanost, a polažem nade da će govor mržnje ili bilo kakva druga nečasna djela sankcionisati nadležni organi – istakla je.

S druge strane, kada je ovu nagradu Karićeva ranije uručivala, isticano je da je riječ o prestižnom priznanju. Zlatnike su, između ostalih, dobili  srpski teniser Novak Đoković, mlada plivačica Iman Avdić, najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu. 

Ko su „Antidejton pokret“ i Aličković

„Antidejton pokret“ čiji se članovi deklarišu kao pokret koji se bori protiv podjele BiH i za vraćanje ustava Republike BiH, u žižu javnosti došla je 2016. godine iako je djelaovala godinama prije toga.

U Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo kazali su tada da "AntiDejton" grupa ne postoji u registru udruženja tog kantona, a nema je ni u registru udruženja koje vodi Ministarstvo pravde BiH.

Oni su tada postavili morbidnu i uvredljivu instalaciju u centru Sarajeva  prikazujući cijelu Republiku Srpsku kao masovnu grobnicu.

Nihad Aličković, koji je javnosti poznat i kao prijatelj Nasera Orića, uputio je 2019. godine javni video-poziv Bošnjacima na naoružavanje.

Aličković je poznat po brojnim skandaloznim izjavama, koje su uglavnom išle u prilog Stranci demokratske akcije.

Hvalio je rad Sebije Izetbegović, a jedino joj je zamjerio to što se na KCUS-u mogu pronaći paštete iz Srbije i sir iz Hrvatske. Tada je govorio da se plaši da se ne desi nastavak genocida preko tih pašteta i poručio da on to neće jesti, bez obzira što je možda pet puta kvalitetnije.

Komentari 12
 • Generic placeholder image
  zorba 27.05.2023. 11:47
  ko je ovdje ekstremisti a ko gradonacelnica ja na slici vidim 4 frajera bradonje nakve i nakvog s dugom kosom
 • Generic placeholder image
  Dee 26.05.2023. 19:36
  A majko mila, na šta liči ova žena (ako se može tako nazvati)? Ko može ovo je...i? Ma da je čovjek ni briferom ne dohvati.
 • Generic placeholder image
  Tamo neko 26.05.2023. 05:53
  Nista novo I iznenadjujuce kada je u pitanju mala gradonacelnica,nasla zena sebi drustvo koje joj odgovara.Sto se tice "tamo njih" koji se dovlace u Srpsko Sarajevo njih ima vec previse.Prosetajte malo po Dobrnji 1 pa da vidite gadluk, face upravo ovakve koje vidite u drustvu gradonacelnice,u pratnji svojih umotanih "dama"samo him se jeno oko vidi valjda da ne padnu na nos kada hodaju.Sve su za ovo Srbi krivi koji su dozvolili prodajom stanova da se oni po nasem gradu sire.Fuj.
 • Generic placeholder image
  Mladen 26.05.2023. 05:50
  ‘Aj sad’ trk paljani, lukavicani i ostali u carsiju joooj ba na cevape i u grad malo uh , i vi ste ba gradska raaja…
  K…te , k..ate a noge polomiste po ‘carsiji’ .
  Sve go licemjer do licemjera.
 • Generic placeholder image
  Mi_sa_Istoka 25.05.2023. 23:58
  Ova kad naiđe ulicom, ljudi djecu povuku za uvo, pljunu tri puta i govore: "Ne daj Bože! Pa šta će jadna, nije ona kriva!"
 • Generic placeholder image
  Istok 25.05.2023. 23:55
  E sve mi je jasno... Ona zastupa ideje naroda koji ju je izabrao, trudi se da im udovolji, ide na skupove, pa čak i kad joj nije prijatno, itd. Samo mo nijejasno kako nju neko može j....i? E stvarno je nakaza, gluvo bilo!
 • Generic placeholder image
  Krcko 25.05.2023. 22:47
  Prave vehabijske face, sljedbenici Isila i simpatizeri Islamskog kalifata u Siriji. Nije sigurno da nisu ovi ljepotani bili i na Sirijskom ratištu, neka njima Benjamina dijele zlatnike za njihove prljave poslove i nedjela. Ima jednog dana da joj sve se to obije o glavu. Dobro je kome nije jasno sa kim ima da živimo i sarađujemo, daleko im lijepa kuća. POd hitno zabraniti prodaju stanova Bošnjacima iz federacije, ima da dovedu ove likove, pa će biti kasno za popravni.
 • Generic placeholder image
  Građanin 25.05.2023. 22:34
  Treba razumjeti i Nihada, poturčenjačke je porodice, nije mu lako u koži njegovoj!
 • Generic placeholder image
  Skijaš 25.05.2023. 20:23
  I onda će se isčuđavati kada jednog dana napravimo međunarodni granični prelaz na vr' Vraca.
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 25.05.2023. 17:18
  Dostojna nasljednica Skače protiv Dejtona. Čestitamo i u sebijino i bakirovo ime, a i ostalih.
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 25.05.2023. 17:18
  Dostojna nasljednica Skače protiv Dejtona. Čestitamo i u sebijino i bakirovo ime, a i ostalih.
 • Generic placeholder image
  Petar 25.05.2023. 17:07
  Gospođa hanumica nagradila pokret koji je protiv Ustava BIH. Šta dalje reći, je li ona alternativa Bakiru. Dno, dna. I visoki šmit nije ni zabrinut iako se predsravlja da je on taj koji tumači i štiti Ustav.
Povezane vijesti
Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sa...
Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić" Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić"
Nikša Rajak: Stremim ka samom vrhu (FOTO) Nikša Rajak: Stremim ka samom vrhu (FOTO)
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  11h 50m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  13h 39m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  18h 21m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  16h 15m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  8h 11m
  0