Guslari pomogli gradnju manastirske kelije na Čelebićima

26.02.2023. 13:56
0
IZVOR: radiofoca.com

U amfiteatru Srednjoškolskog centra sinoć je održano donatorsko guslarsko veče. Pod pokroviteljstvom Opštine Foča, uspješni organizatori su bili GD „Herceg Šćepan“ iz Foče i GD „Rade Jamina“ iz Višegrada.

Sredstva prikupljena na donatorskoj večeri namijenjena su za izgradnju manastirske kelije na Čelebićima, posvećene svetim Joakimu i Ani. Na donatorskoj večeri prikupljeno je  8.173  marke, a donatori su, pored guslarskih društava, dobrotvora i prisutnih na sinoćnjoj večeri, bili i članovi GD „Filip Višnjić“ iz Kanade. Pored toga, Opština Foča će za ovu namjenu uplatiti 2.000 maraka.

Pred mnogobrojnom fočanskom publikom nastupili su guslari iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, kao i polazlici Škole gusala Foča, te članovi KUD-a “Foča”.

Predsjednik GD „Rade Jamina“ iz Višegrada, Darko Lečić kaže da je ovo jedan od načina da se pomogne gradnja čelebićke svetinje.

- Ideja je potekla od nas guslara, pošto sam i ja sa Čelebića. Tu inicijativu prihvatio je i predsjednik GD „Herceg Šćepan“, Radomir Papović, rukovodstvo Opštine Foča, tako da smo složno, zajedničkim snagama organizovali ovo veče - rekao je Lečić.

U programu su učestvovali i članovi Škole gusala Foča, za koju Lečić kaže da vrlo dobro napreduje.

- Ovdje ima mnogo talentovane djece, školu pohađa petnaest članova, ali će se sigurno taj broj povećavati. Oni se kroz ovakve nastupe afirmišu, već su učestvovali na drugim događajima i samostalno, a večeras su svi nastupili - kaže Lečić.

Radomir Papović, predsjednik GD „Herceg Šćepan“ ističe važnost saborovanja, okupljanja naroda oko crkve i gusala.

- Mislim da će ova akcija uspjeti. Ja sam kontaktirao GD „Filip Višnjić“ iz Kanade, a oni su prikupili 2.900 maraka. Naravno, i društvo „Herceg Šćepan“ učestvuje sa svojim sredstvima. Gusle su jedna vrsta liturgije i jedno bez drugoga ne ide. Gusle su pronijele kulturno nasljeđe kroz istoriju i uvijek su bile vezane za crkvu i smatramo se jednim bićem - kaže Papović.

- Zaista jedno lijepo, humanitarno veče sa plemenitim ciljem -  rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

-  Na ovaj način pomažemo izgradnju kelije na Čelebićima, posvećene svetim Joakimu i Ani. Opština Foča je pokrovitelj donatorske večeri, izdvojićemo dodatna sredstva da pomognemo gradnju ove svetinje. Zaista smatram da ovaj kraj nije dobijao adekvatnu pažnju kakvu je trebao, a taj kraj je i nakon Drugog svjetskog rata zapostavljan iz raznih razloga. Mislim da je vrijeme da posvetimo veću pažnju ovom kraju u svakom mogućem smislu. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim ljudima koji su pomogli i koji su došli na ovo dobrotvorno veče, kao i guslarima iz svih krajeva koji su svojim nastupom obogatili program - rekao je Vukadinović.

Mati Minodora, kojoj je Mitropolija dabrobosanska dala  blagoslov da organizuje pripremne aktivnosti i prikupljanje sredstava za gradnju,.ističe da je ovo veliki značaj za sve.

- To nije samo značaj za ovaj grad, Čelebiće ili pojedinca. Ja to vidim kao značaj za društvo, za sve. U sveti Ostrog idu svi i dobijaju pomoć, od Gospoda preko Sveca, tako i ovo ima tu svrhu“, kaže mati Minodora podsjećajući da u ponedjeljak počinje post. „Koliko će nas početi da posti i znamo li uopšte šta je post? Svi sveti su prošli kroz velika iskušenja i spoznali su Boga. I ja sam spoznala Boga prije nego što sam se odlučila na ovaj monaški put. Vratila sam se u Čelebiće jer je to bio božji priziv - kaže mati Minodora.

Narodni guslar, višestruki guslarski šampion Srbije i svih srpskih zemalja, Saša Laketić kaže da se rado odazvao i da je uvijek rado i bratski dočekan u Foči.

- Veoma rado sam se odazvao ovom pozivu, pogotovo kad je u pitanju crkva, jer crkvu uvijek treba pomoći. Drago mi je da ima ove omladine, koja čuva gusle i našu tradiciju. Srce mi je puno kad vidim da ima puno mladih guslara - rekao je Laketić.

Mladi guslar, polaznik Škole gusala Foča, Miloš Drakul kaže da za njega gusle znače život.

- Obožavam gusle i to mi je jedan od omiljenih instrumenata. Nastupao sam na više manifestacija, a večeras mi je posebno drago jer je ovo veče u organizaciji našeg društva. Znam dosta pjesama, napredujem fino, upoznao sam dosta guslara, Đorđija Koprivicu, Sašu Laketića, Zdravka Kneževića… - priča mladi guslar Drakul.  

Od najavljenih guslara, kako nam je rečeno, iz zdravstvenih razloga nije nastupio Đorđije Koprivica.

Piše: Vladimir Pantović

Komentari 0
Povezane vijesti
Guslarsko veče u Mokrom 10. maja Guslarsko veče u Mokrom 10. maja
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 17m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 1m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 46m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 45m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 51m
    0