Гуслари помогли градњу манастирске келије на Челебићима

26.02.2023. 13:56
0
ИЗВОР: radiofoca.com

У амфитеатру Средњошколског центра синоћ је одржано донаторско гусларско вече. Под покровитељством Општине Фоча, успјешни организатори су били ГД „Херцег Шћепан“ из Фоче и ГД „Раде Јамина“ из Вишеграда.

Средства прикупљена на донаторској вечери намијењена су за изградњу манастирске келије на Челебићима, посвећене светим Јоакиму и Ани. На донаторској вечери прикупљено је  8.173  марке, а донатори су, поред гусларских друштава, добротвора и присутних на синоћњој вечери, били и чланови ГД „Филип Вишњић“ из Канаде. Поред тога, Општина Фоча ће за ову намјену уплатити 2.000 марака.

Пред многобројном фочанском публиком наступили су гуслари из Републике Српске, Србије и Црне Горе, као и полазлици Школе гусала Фоча, те чланови КУД-а “Фоча”.

Предсједник ГД „Раде Јамина“ из Вишеграда, Дарко Лечић каже да је ово један од начина да се помогне градња челебићке светиње.

- Идеја је потекла од нас гуслара, пошто сам и ја са Челебића. Ту иницијативу прихватио је и предсједник ГД „Херцег Шћепан“, Радомир Паповић, руководство Општине Фоча, тако да смо сложно, заједничким снагама организовали ово вече - рекао је Лечић.

У програму су учествовали и чланови Школе гусала Фоча, за коју Лечић каже да врло добро напредује.

- Овдје има много талентоване дјеце, школу похађа петнаест чланова, али ће се сигурно тај број повећавати. Они се кроз овакве наступе афирмишу, већ су учествовали на другим догађајима и самостално, а вечерас су сви наступили - каже Лечић.

Радомир Паповић, предсједник ГД „Херцег Шћепан“ истиче важност саборовања, окупљања народа око цркве и гусала.

- Мислим да ће ова акција успјети. Ја сам контактирао ГД „Филип Вишњић“ из Канаде, а они су прикупили 2.900 марака. Наравно, и друштво „Херцег Шћепан“ учествује са својим средствима. Гусле су једна врста литургије и једно без другога не иде. Гусле су пронијеле културно насљеђе кроз историју и увијек су биле везане за цркву и сматрамо се једним бићем - каже Паповић.

- Заиста једно лијепо, хуманитарно вече са племенитим циљем -  рекао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

-  На овај начин помажемо изградњу келије на Челебићима, посвећене светим Јоакиму и Ани. Општина Фоча је покровитељ донаторске вечери, издвојићемо додатна средства да помогнемо градњу ове светиње. Заиста сматрам да овај крај није добијао адекватну пажњу какву је требао, а тај крај је и након Другог свјетског рата запостављан из разних разлога. Мислим да је вријеме да посветимо већу пажњу овом крају у сваком могућем смислу. Овом приликом желим да се захвалим свим људима који су помогли и који су дошли на ово добротворно вече, као и гусларима из свих крајева који су својим наступом обогатили програм - рекао је Вукадиновић.

Мати Минодора, којој је Митрополија дабробосанска дала  благослов да организује припремне активности и прикупљање средстава за градњу,.истиче да је ово велики значај за све.

- То није само значај за овај град, Челебиће или појединца. Ја то видим као значај за друштво, за све. У свети Острог иду сви и добијају помоћ, од Господа преко Свеца, тако и ово има ту сврху“, каже мати Минодора подсјећајући да у понедјељак почиње пост. „Колико ће нас почети да пости и знамо ли уопште шта је пост? Сви свети су прошли кроз велика искушења и спознали су Бога. И ја сам спознала Бога прије него што сам се одлучила на овај монашки пут. Вратила сам се у Челебиће јер је то био божји призив - каже мати Минодора.

Народни гуслар, вишеструки гусларски шампион Србије и свих српских земаља, Саша Лакетић каже да се радо одазвао и да је увијек радо и братски дочекан у Фочи.

- Веома радо сам се одазвао овом позиву, поготово кад је у питању црква, јер цркву увијек треба помоћи. Драго ми је да има ове омладине, која чува гусле и нашу традицију. Срце ми је пуно кад видим да има пуно младих гуслара - рекао је Лакетић.

Млади гуслар, полазник Школе гусала Фоча, Милош Дракул каже да за њега гусле значе живот.

- Обожавам гусле и то ми је један од омиљених инструмената. Наступао сам на више манифестација, а вечерас ми је посебно драго јер је ово вече у организацији нашег друштва. Знам доста пјесама, напредујем фино, упознао сам доста гуслара, Ђорђија Копривицу, Сашу Лакетића, Здравка Кнежевића… - прича млади гуслар Дракул.  

Од најављених гуслара, како нам је речено, из здравствених разлога није наступио Ђорђије Копривица.

Пише: Владимир Пантовић

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 34m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 7m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    21h 48m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    8h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    6h 38m
    0