Hram u Čelopeku dobio mošti Ognjene Marije i Svetog Sisoja

29.05.2022. 18:35
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete velikomučenice Marine - Ognjene Marije u Čelopeku kod Zvornika, koji je njegovim blagoslovom dobio čestice moštiju ove svetiteljke i Svetog prepodobnog Sisoja Velikog u narodu poznatog kao zaštitnika majki i djece.

Episkop Fotije je, nakon litije, osveštao obnovljeni Hram, te poručio vjernicima da će mošti dvoje svetitelja ubuduće ovdje moći da cjelivaju svakog praznika i nedjeljom.

- Preko moštiju, ti svetitelji će zajedno sa nama na svetoj liturgiji da nas blagosiljaju, čuvaju i da nas uhljebljuju u ljubavi - istakao je vladika Fotije.

Ističući da sveta vjera pravoslavna vodi putem istine i spasenja, episkop Fotije rekao je da samo Crkvi treba vjerovati jer upućuje na svetosavski put, koji je i put spasenja i vjere otaca.

Vladika Fotije zahvalio je svim ljudima dobre volje koji su pomogli obnovu Hrama.

- Živimo u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, koja je uvijek bila veliko gradilište i treba nastaviti graditi manastire, jer oni čuvaju nas i našu djecu - poručio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Episkop Fotije je, cijeneći nesebičnu ljubav, trud i zalaganje na unutrašnjem uređenju i obnovi parohijskog Hrama Svete velikomučenice Marine u Čelopeku odlikovao Arhijerejskom pohvalnicom gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i Bojana Ivanovića.

Arhijerejskom pohvalnicom, na kojoj je napisano: "Zahvaljujući Bogu za sve i sva, želimo poput Svetog apostola Pavla da dobrota vaša bude poznata svim ljudima", vladika je odlikovao i druge ljude dobre volje koji su nesebično pomagali obnovu ovog hrama.

Sveštenik ovog hrama Dragan Negić rekao je Srni da je renoviranje i obnova Hrama Ognjene Marije trajalo oko godinu dana i dodao da su nanovo urađeni ikonostas, časna trpeza, kompletan oltarski prostor, te podovi, grijanje, duborezna vrata i porta.

- Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Zoranom Stevanovićem i Bojanom Ivanovićem donirala je uređenje porte Hrama, a ostale radove vjerni narod - napomenuo je Negić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Potrebno 7.500 KM za sanaciju krova na hramu u selu Preodac Potrebno 7.500 KM za sanaciju krova na hramu u selu Preodac
Rijeka naroda se slila u Hram Svetog Save u Foči Rijeka naroda se slila u Hram Svetog Save u Foči
Ispunjen zavjet o gradnji crkve "nasred Foče" (FOTO) Ispunjen zavjet o gradnji crkve "nasred Foče" (FOTO)
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 31m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    20h 0m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    14h 14m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    19h 18m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    10h 26m
    0