Hrvatska se oprašta od kune, uvodi evro

08.06.2020. 19:10
0
IZVOR: klix.ba

Hrvatska će tokom ljetnih mjeseci formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II, čekaonicu za ulazak u evrozonu, u kojoj mora provesti najmanje dvije i po godine.

Vlada Hrvatske bi uskoro trebala obavijestiti evropske institucije o primjeni svih mjera, a ECB bi trebao upoznati zemlje članice evrozone o rezultatima procjene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, piše Jutarnji list, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahtjeva za ulazak u ERM II i uspostavu bliske saradnje između HNB-a i ECB-a. Sudeći prema nezvaničnim informacijama, taj bi proces trebao biti i završen idućih mjeseci.

Kada Hrvatska uđe u ERM II, to ponajprije znači određivanje kursa po kojem će se u budućnosti obaviti zamjena domaće valute (kune) za evro, kao i raspon dopustivih fluktuacija oko središnjeg pariteta.

Ako Hrvatska ostvari prvi korak na putu prema evru, novo pitanje koje se otvara je koliko će ostati u kursnom mehanizmu i kada će evro zaista ući u svakodnevnu upotrebu. Iskustva ostalih zemalja pokazuju da taj period može varirati od dvije i po godine, koliko je trebalo Sloveniji, do 11 godina, koje je u kursnom mehanizmu provela Litvanija od 2004. do 2015. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dolar oštro pao, sad vrijedi manje od evra Dolar oštro pao, sad vrijedi manje od evra
Evro na najvišem nivou prema dolaru od avgusta Evro na najvišem nivou prema dolaru od avgusta
Koja valuta je najbolja za štednju Koja valuta je najbolja za štednju
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    16h 19m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    14h 21m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    13h 14m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    13h 19m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    12h 22m
    1