Хрватска се опрашта од куне, уводи евро

08.06.2020. 19:10
0
ИЗВОР: klix.ba

Хрватска ће током љетних мјесеци формално затражити улазак у банковну унију и ERM II, чекаоницу за улазак у еврозону, у којој мора провести најмање двије и по године.

Влада Хрватске би ускоро требала обавијестити европске институције о примјени свих мјера, а ЕЦБ би требао упознати земље чланице еврозоне о резултатима процјене квалитета имовине пет хрватских банака.

Њихов позитиван одговор очекује се до средине јула, пише Јутарњи лист, а након тога процедура налаже слање формалног захтјева за улазак у ERM II и успоставу блиске сарадње између ХНБ-а и ЕЦБ-а. Судећи према незваничним информацијама, тај би процес требао бити и завршен идућих мјесеци.

Када Хрватска уђе у ERM II, то понајприје значи одређивање курса по којем ће се у будућности обавити замјена домаће валуте (куне) за евро, као и распон допустивих флуктуација око средишњег паритета.

Ако Хрватска оствари први корак на путу према евру, ново питање које се отвара је колико ће остати у курсном механизму и када ће евро заиста ући у свакодневну употребу. Искуства осталих земаља показују да тај период може варирати од двије и по године, колико је требало Словенији, до 11 година, које је у курсном механизму провела Литванија од 2004. до 2015. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Долар оштро пао, сад вриједи мање од евра Долар оштро пао, сад вриједи мање од евра
Евро на највишем нивоу према долару од августа Евро на највишем нивоу према долару од августа
Која валута је најбоља за штедњу Која валута је најбоља за штедњу
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    14h 48m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 32m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 37m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 41m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 8m
    0