Idealna vikend šetnja kroz prirodu na Trebeviću (FOTO)

12.03.2022. 14:00
0
IZVOR: Katera

Planina Trebević je oduvijek predstavljala jedno od najljepših izletišta u okolini Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te i danas slovi za omiljenu destinaciju ljubitelja dugih šetnji i odmora u prirodi, ali i adrenalina za ljubitelje planinarenja.

Trebević je planina pozicionirana u jugoistočnom dijelu BiH, u blizini grada Sarajevo i većim dijelom danas se nalazi na području grada Istočno Sarajevo, odnosno opština Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i jednim dijelom na području opštine Pale.

Najposjećenija lokacija Trebevića je svakako izletište Brus, ali i obronci vrhova planine, odnosno planinarski domovi "Jure Franko" i Planinarski dom "Čelina", u blizini kojeg se nalazi i trebevićka ferata.

Vrh Trebevića "Sofe" nalazi se na 1.629 metara nadmorske visine i sa njega se pruža prelijep pogled na okolne planine, Bjelašnicu, Igman, Jahorinu, Romaniju i druge planinske vrhove, kao i gradska naselja opština grada Istočno Sarajevo.

Povoljan geografski položaj, odgovarajuća nadmorska visina, umjerena klima i brojne prirodne ljepote "usadile" su ovu planinu u srca zaljubljenika u prirodu još iz vremena Austrougarske vladavine na ovim prostorima.

Upravo su oni počeli "oblikovati" Trebević u moderno turističko izletište, pa od 1954. godine ova planina spada u kategoriju "park-šuma".

Trebević je stanište nekoliko stotina vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemične, te je dom brojnih divljih životinja.

Pristup vrhu Trebevića je moguć terenskim vozilom do TV predajnika, ali i planinarskim stazama do planinarskih domova i ferate. 

Slika

Foto: Miljan Rašević

Pored ovih staza, ljubiteljima prirode i boravka u prirodi, a koji nisu ovisnici o adrenalinu i planinarskim pohodima po vrhovima Trebevića, preporučujemo nešto blaže staze za rekreativce i veće porodice sa malom djecom.

Šumska staza koja spaja izletište Brus sa sadašnjom lokacijom izlazne stanice gondole Sarajevo - Trebević je idealna ruta za laganu šetnju, posebno u toplim proljećnim i ljetnim danima koji nam slijede.

Na putu od Brusa ka izlaznoj stanici gondole, ljubitelji prirode imaju mogućnost da šetaju stazom uz same vrhove ovog dijela Trebevića, sa koje se pruža predivan pogled na Sarajevo.

Slika

Foto: Miljan Rašević

Crnogorična šuma, čist vazduh i prijatan ambijent ovom mirnom mjestu daju notu vazdušne banje. 

Fotografije su zabilježene u kasnu jesen prošle godine, međutim, Trebević je idealan za šetnju u svako godišnje doba.

Takođe, sa ove staze imate mogućnost spajanja na druge planinarske staze, poput one ka nekadašnjoj "bob" stazi, koja je jedno od omiljenih lokacija ljubiteljima prirode na Trebeviću.

 

 

*Fotografije podliježu autorskim pravima i zabranjeno je njihovo preuzimanje bez upita autora ili redakcija portala Katera!

Komentari 0
Povezane vijesti
Uprkos hapšenjima, škole u Sarajevu i jutros dobile dojave o bombama Uprkos hapšenjima, škole u Sarajevu i jutros dobile dojave o bombama
Sarajevo: Maloljetnik zbog dojava o bombama u školama predat tužilaštvu Sarajevo: Maloljetnik zbog dojava o bombama u školama predat tužilaštvu
U Sarajevu preminula djevojčica (16) nakon vađenja zuba U Sarajevu preminula djevojčica (16) nakon vađenja zuba
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    21h 58m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    22h 0m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    18h 12m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    21h 3m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    20h 57m
    0