Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd

01.12.2023. 15:42
0
IZVOR: novosti.rs

Dragoljub Jeličić (12), sin izbjeglice sa Korduna, zapravo je dječak koga je francuski fotograf ovjekovječio u borbama za odbranu Beograda, a na slici se vidi kako puca iz puške.

Dugo se mislilo da je to Momčilo Gavrić iz Loznice, takođe golobradi mališan, koji se obreo u redovima srpske vojske tokom Velikog rata. Ovu enigmu otklonio je upravo Dragoljubov unuk Đorđe Njunjić iz Nikšića, koji za “Novosti” kaže da u porodičnoj arhivi posjeduje dedine slike, a neke od njih, uz ovu već poznatu – kako puca iz rova, ustupio je “Novostima”.

– Uspeo sam, uz dosta muke, da preko mojih prijatelja koji su u kontaktu sa Britanskim imperijalističkim muzejom, arhivima Francuske i Mađarske ispravim grešku i ispod dedine slike bude konačno stavljeno njegovo ime i prezime – sa radošću saopštava ponosni unuk.

Ta je slika dugo bila u postavci Vojnog muzeja u Beogradu i gotovo da nema posjetioca koji je nije vidio i upamtio. U novije vreme prisutna je na internetu i dostupna je cijelom svijetu.

Deda Dragoljub je posljednje godine života proveo u Nikšiću. O njemu koji je šest puta ranjavan, plenio junaštvom, pisao je čuveni švajcarski ljekar i ovjekovječeni prijatelj Srba Arčibald Rajs, u knjizi “Šta sam video i doživeo u velikim danima”. Ovog dječaka predstavio je kao junaka koji “puca iz puške i baca bombe”.

– Kada je ranjen u ruku, vadili su mu kuršum u niškoj bolnici. Nije hteo da ga uspavljuju za operaciju. Izdržao je bez ijedne reči – napisao je Rajs.

Stotinu godina nakon krvavih događaja tokom Velikog rata, Đorđe Njunjić vjeruje da će dokazati da je njegov deda po majci Dragoljub Jeličić najmlađi srpski vojnik Prvog svjetskog rata!

– Imam knjige u kojima se moj deda pominje kao najmlađi borac – dodaje Đorđe, koji sa bratom Predragom pokušava da to i dokaže.

Međutim, ono što je nepobitno jeste da su on i Gavrić, kao dječaci koji život nisu ni omirisali, bili dio jedne hrabre, ponosne i mučeničke srpske vojske koja je preživjela golgotu, i na kraju pobijedila.

Komičar

Junak iz Velikog rata i solunac Dragoljub Jeličić bio je glumac, sjajan komičar, član Udruženja dramskih umetnika Beograda. Poslije Drugog svjetskog rata vratio se toj ljubavi i poslije Beograda, Jagodine, Skoplja, Tuzle, Rijeke, obreo se u Narodnom pozorištu u Nikšiću. Umro je u 63. godini, a iza njega su ostale tri kćerke koje žive u Nikšiću.

Autor: V. Kadić

Komentari 0
Povezane vijesti
Iz naše prošlosti: Kako je nastao Sokolac Iz naše prošlosti: Kako je nastao Sokolac
Sjećanje na protu Stevana Bakovića: Čuvar duše sarajevskih Srba u 19. vijeku Sjećanje na protu Stevana Bakovića: Čuvar duše sarajevskih Srba u 19. vijeku
Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
Najčitanije
 • Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
  11h 42m
  2
 • Zdravstveno stanje generala Mladića veoma teško
  23h 47m
  6
 • Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom
  5h 24m
  0
 • Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva
  8h 54m
  6
 • Zemljotres u BiH
  3h 33m
  0