Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd

01.12.2023. 15:42
0
IZVOR: novosti.rs

Dragoljub Jeličić (12), sin izbjeglice sa Korduna, zapravo je dječak koga je francuski fotograf ovjekovječio u borbama za odbranu Beograda, a na slici se vidi kako puca iz puške.

Dugo se mislilo da je to Momčilo Gavrić iz Loznice, takođe golobradi mališan, koji se obreo u redovima srpske vojske tokom Velikog rata. Ovu enigmu otklonio je upravo Dragoljubov unuk Đorđe Njunjić iz Nikšića, koji za “Novosti” kaže da u porodičnoj arhivi posjeduje dedine slike, a neke od njih, uz ovu već poznatu – kako puca iz rova, ustupio je “Novostima”.

– Uspeo sam, uz dosta muke, da preko mojih prijatelja koji su u kontaktu sa Britanskim imperijalističkim muzejom, arhivima Francuske i Mađarske ispravim grešku i ispod dedine slike bude konačno stavljeno njegovo ime i prezime – sa radošću saopštava ponosni unuk.

Ta je slika dugo bila u postavci Vojnog muzeja u Beogradu i gotovo da nema posjetioca koji je nije vidio i upamtio. U novije vreme prisutna je na internetu i dostupna je cijelom svijetu.

Deda Dragoljub je posljednje godine života proveo u Nikšiću. O njemu koji je šest puta ranjavan, plenio junaštvom, pisao je čuveni švajcarski ljekar i ovjekovječeni prijatelj Srba Arčibald Rajs, u knjizi “Šta sam video i doživeo u velikim danima”. Ovog dječaka predstavio je kao junaka koji “puca iz puške i baca bombe”.

– Kada je ranjen u ruku, vadili su mu kuršum u niškoj bolnici. Nije hteo da ga uspavljuju za operaciju. Izdržao je bez ijedne reči – napisao je Rajs.

Stotinu godina nakon krvavih događaja tokom Velikog rata, Đorđe Njunjić vjeruje da će dokazati da je njegov deda po majci Dragoljub Jeličić najmlađi srpski vojnik Prvog svjetskog rata!

– Imam knjige u kojima se moj deda pominje kao najmlađi borac – dodaje Đorđe, koji sa bratom Predragom pokušava da to i dokaže.

Međutim, ono što je nepobitno jeste da su on i Gavrić, kao dječaci koji život nisu ni omirisali, bili dio jedne hrabre, ponosne i mučeničke srpske vojske koja je preživjela golgotu, i na kraju pobijedila.

Komičar

Junak iz Velikog rata i solunac Dragoljub Jeličić bio je glumac, sjajan komičar, član Udruženja dramskih umetnika Beograda. Poslije Drugog svjetskog rata vratio se toj ljubavi i poslije Beograda, Jagodine, Skoplja, Tuzle, Rijeke, obreo se u Narodnom pozorištu u Nikšiću. Umro je u 63. godini, a iza njega su ostale tri kćerke koje žive u Nikšiću.

Autor: V. Kadić

Komentari 0
Povezane vijesti
Braća Kostić iz Sarajeva korifeji srpske hirurgije Braća Kostić iz Sarajeva korifeji srpske hirurgije
Željko Obradović ušao u istoriju Evrolige Željko Obradović ušao u istoriju Evrolige
Manje poznate činjenice o aprilskom ratu i herojskoj borbi avijacije Kraljevine Jugoslavije: Kamikaze na srpskom nebu Manje poznate činjenice o aprilskom ratu i herojskoj borbi avijacije Kraljevine Jugoslavije: ...
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    16h 38m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    16h 20m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    17h 14m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    14h 9m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    13h 11m
    0