Ilidžanci su ti koji su odbranili svoju opštinu (FOTO)

14.05.2022. 15:07
0
IZVOR: katera.news

Povodom Dana odbrane Ilidže" i obilježavanja sjećanja na drugi napad na Ilidžu, predstavnici Boračke organizacije Ilidžanski borac" Istočna Ilidža danas su položili cvijeće na spomeniku Oklopnog bataljona i na taj način odali počast svim borcima Ilidže, poginulim i ranjenim u napadima takozvane Armije BiH na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Polaganju cvijeća na spomen obilježje prethodio je parastos u hramu Svetog Save u Blažuju.

Nikola Mijatović Mišo, načelnik štaba i zamjenik komandanta „Ilidžanskih brigada“ komandant Jurišnog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa prisjetio se svih strahota koji je srpski narod na Srpskoj Ilidži pretrpio prilikom neprijateljskih ofanziva.

- Koliko su krvave i teške bile borbe za odbranu Srpske Ilidže govori to da je iz Ilidžanske brigade život položilo oko 500 boraca, a oko 2350 ranjeno – istakao je Mijatović.

On je dodao da je na Srpsku Ilidžu tokom rata bilo upućeno pet neprijateljskih brigada sa oko 20.000 žestokih islamskih fanatika, ističući značajan geografski položaj ove opštine.

- Strateški, Srpska Ilidža je bila najvažnija opština u Srpskom Sarajevu. Da su neprijateljske trupe uspjele da je okupiraju spojili bi snage sa centralnom Bosnom iz Sarajeva. Tada bi na ovim prostorima bilo teže i krvavije – zaključio je Mijatović nakon parastosa u Blažuju.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Ilidžanskoi borac" Goran Šehovac, istakao je da su Ilidžanci ti koji su odbranili svoju opštinu.

- Nikakve ispomoći sa strane nije bilo. Federalni mediji uporno pokušavaju da plasiraju laž o takozvanim dobrovoljcima iz Srbije, ali naprotiv, samo Ilidžanci, stari i mladi su odbranilu ovu teritoriju svojim junaštvom – rekao je Šehovac.

On je istakao i da je ponosan na činjenicu što su Ilidžanci uspjeli da, sa svojim porodicama, sačuvaju svoju teritoriju.

- Dejtonskim sporazumom smo morali da iselimo odavdje. Iselili smo u naše Srpsko Sarajevo koje gradimo i ponosan sam što sam stanovnik Srpskog Sarajeva – naglasio je Šehovac.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović iskazao je zahvalnost svim borcima Odbrambeno- otadžbinskog rata, naglasivši da najmanje što Republika Srpska može da uradi za poginule borce jeste da ih nikad ne zaboravi.

- Svi oni koji su bili na linijama odbrane Srpske Ilidže, na svim njenim granicama su imali ono najvrijednije, svoje porodice i upravo je to razlog što je Srpska Ilidža opstala i postoji danas- rekao je Božović.

 

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

 

Doktor Milan Pejić, hirurg sarajevske bolnice ,,Žica Blažuj" u vrijeme ratnih dešavanja, prisjetio se svih ranjenih sa područja srpske Ilidže.

- Najveći priliv ranjenih je bio od 12. maja, kada je bio drugi napad – rekao je Pejić ističući da je pružanje pomoći bilo teško zbog nedostaka medicinskih sredstava.

Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva iskazao je zahvalnost i divljenje vojnicima srpske Ilidže.

- Na Ilidžu su bili pravi borci. Sve oko njih su bile neprijateljske snage, u svakom trenutku je mogao da ih stigne snajper ili granata – rekao je Tomić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, istakao je da se ni nakon 30 godina ne smiju zaboraviti oni koji su svoje živote dali da bi stvorili Republiku Srpsku.

- Ovaj spomenik svjedoči o 48 pripadnika Oklopnog bataljona koji je od početka do kraja branio područje ne samo Srpske opštine Ilidža, već sva područja Srpskog Sarajeva i što je jako bitno, odbranio ih – rekao je Ćosić nakon polaganja vijenaca na spomenik Oklopnog Bataljona.

Manifestacija je nastavljena polaganjem cvijeća na spomen-obilježju kod nekadašnje stanice policije na Kuli.

Prvi napad takozvane Armije BiH desio se 22. aprila 1992. godine, kada je poginulo 12 srpskih boraca, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 1.064 boraca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca, njih 560 bili su pripadnici Ilidžanske brigade" koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada" bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Srpsko stanovništvo sa Ilidže je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno područje pripalo Federaciji BiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija Ilidžanski borac".

Komentari 0
Povezane vijesti
Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO) Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
Obilježavanje Dana odbrane Ilidže Obilježavanje Dana odbrane Ilidže
U subotu obilježavanje Dana odbrane Ilidže U subotu obilježavanje Dana odbrane Ilidže
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 23m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 30m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    18h 12m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 22m
    0