Imam Mahić će se izjasniti pred disciplinskom komisjom Rijaseta

03.02.2023. 15:34
6
IZVOR: srna.rs

Islamska zajednica u BiH i njeni zvanični organi ne stoje iza ličnog stava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amira Mahića, koji je Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ pripisao sektaštvo, a Svetom Savi fašizam, i on će se morati javno o tome izjasniti pred disciplinskom komisijom Rijaseta.

Mahić će se o pomenutom događaju morati javno izjasniti pred disciplinskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, jer se, kako je navedeno, vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati, saopšteno je iz Islamske zajednice.

- Iako je efendija Amir Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom djelovanju, on je morao biti svjestan činjenice da je javna ličnost i da njegove riječi imaju posebnu težinu i da se posebno vagaju - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je Mahić u svojoj izjavi Rijasetu Islamske zajednice naveo da je svjestan težine svojih riječi, te da je uputio izvinjenje pravoslavnim vjernicima i SPC.

Islamska zajednica u BiH odbacila je sve insinuacije kojima se pomenuti događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja vjerskog i političkog bošnjačkog naroda.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu pripisao je Svetom Savi fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Mahić je tokom vjerske službe 27. januara rekao da je Sveti Sava bio "veoma kontroverzna ličnost", da je to "jedan od činovnika SPC" i da je "laž da je prosvjetitelj", što je objavljeno u videu sa te službe na lokalnom portalu "kozarac.eu", ali je snimak uklonjen sa navedenog portala, na kojem je bio dostupan do juče ujutru.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a "začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava".

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Leo 03.02.2023. 22:47
    Problem je u onom ko je snimak pustio u javnost..i sasd će biti potraga za njim naravno iza očiju javnosti
  • Generic placeholder image
    Građanin 03.02.2023. 19:23
    Vidim da je Islamska zajednica u saopštnju navela da "Iako je efendija Amir Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom djelovanju... Ne znam kako je izvanredan ako ovo radi, odgovoran ako ovo radi, a posebno ovo bez ijedne mrlje. Znači odličan si ti nama iako si ovo uradio, samo si malo trebao paziti, ne baš ovako otvoreno.
  • Generic placeholder image
    Građanin 03.02.2023. 19:03
    Kuran zahtijeva od Muslimana da Hrista poštuju kao pretposlednjeg proroka, takođe i da je vaskrsnuo, tj. da je kog Boga. Ali Hrist i njegovi svetitelji ne uče nikoga mržnji, što nije slučaj kod ovog imama, a i ako mi njih vrijeđamo i mrzimo nismo ništa drugačiji od njih-mržnja za mržnju. Pravoslavce krasi ljubav, ne mržnja.
  • Generic placeholder image
    Alas 03.02.2023. 18:32
    Đubre ekstremističko
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 03.02.2023. 17:47
    Svi oni isto misle ali je ovaj samo iskren I javno iznio svoj stav.
  • Generic placeholder image
    Mimi 03.02.2023. 16:17
    Glupa balija
Povezane vijesti
Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije
Pravoslavni sveštenik zapjevao na hodžinom vjenčanju (VIDEO) Pravoslavni sveštenik zapjevao na hodžinom vjenčanju (VIDEO)
Ambasada Rusije: Osuditi antidejtonske izjave Denisa Bećirovića Ambasada Rusije: Osuditi antidejtonske izjave Denisa Bećirovića
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    16h 45m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 18m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 52m
    2
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    19h 58m
    0
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    20h 20m
    0